Britishvolt: Στοχεύει στη μαζική παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το 2023 για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στη Μεγάλη Βρετανία

Britishvolt: Στοχεύει στη μαζική παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το 2023 για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στη Μεγάλη Βρετανία
Παρασκευή, 11/12/2020 - 12:40

Η startup εταιρεία μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, Britishvolt, δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει ήδη επιλέξει μία τοποθεσία στη βόρεια Αγγλία για την ανάπτυξη ενός εργοστασίου ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων λιρών, το οποίο θα ξεκινήσει την παραγωγή το 2023.

Η εταιρεία, η οποία μέχρι στιγμής έχει δηλώσει ότι έχει συγκεντρώσει περίπου 10 εκατομμύρια λίρες, ανέφερε ότι το εργοστάσιο στο λιμάνι του Blyth θα κατασκευαστεί σε τρία στάδια, απασχολώντας έως και 3.000 άτομα και παράγοντας τουλάχιστον 300.000 μπαταρίες ιόντων λιθίου το χρόνο, μέχρι το 2027.

Μάλιστα, η Britishvolt έχει υποβάλει και αίτηση για να λάβει στήριξη 1 δισεκατομμυρίου λιρών από το βρετανικό κυβερνητικό ταμείο που δημιουργήθηκε με σκοπό την υποστήριξη της μαζική παραγωγή μπαταριών και για να βοηθήσει τη βιομηχανία αυτοκινήτων να στραφεί προς την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ταμείο ανακοινώθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο μήνα ως μέρος του σχεδίου για την απαγόρευση της πώλησης νέων αυτοκινήτων και φορτηγών βενζίνης και ντίζελ από το 2030, ενώ η πώληση των υβριδικών οχημάτων θα επιτρέπεται μέχρι το 2035.

Η Britishvolt είναι η μόνη εταιρεία που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα σχέδια για την ανάπτυξη μιας νέας παραγωγής μπαταριών στη Βρετανία. Η επικεφαλής στρατηγικής της εταιρεία, Isobel Sheldon, δήλωσε ότι οι μπαταρίες της Britishvolt θα έχουν καλύτερη απόδοση από αυτές της Tesla κατά 20% έως 25% .

Σχετικά με την παγκόσμια αγορά μπαταριών, η Κίνα φιλοξενεί περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να ενισχύσει την τοπική παραγωγή και θα μπορούσε να είναι αυτάρκης έως το 2025.

Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή 15 εργοστάσια μπαταριών μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων των εργοστασίων της Northvolt στη Σουηδία και τη Γερμανία, τη γερμανική εγκατάσταση της κινεζικής CATL και το δεύτερο εργοστάσιο της εταιρείας της Νότιας Κορέας, SK Innovation, στην Ουγγαρία. Αναφέρεται ότι η Tesla κατασκευάζει επίσης ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων και μπαταριών στη Γερμανία.

Με πληροφορίες από: Reuters

Φωτογραφία: Pixabay