Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ προς Χατζηδάκη για τη λειτουργία του ΣΣΕΔ Συσκευασιών της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ προς Χατζηδάκη για τη λειτουργία του ΣΣΕΔ Συσκευασιών της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης
Πέμπτη, 05/11/2020 - 16:18

Σε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλου, για το εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Συσκευασιών «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» της «Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. (ΕΕΑΑ Α.Ε.).

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης στις 13.05.2020, έξι μήνες πριν, ενέκρινε τη λειτουργία του ΣΣΕΔ Συσκευασιών ΕΕΑΑ ΑΕ, πανελλήνιας εμβέλειας, το οποίο προτίθεται σύμφωνα με την έγκριση του να καλύψει το 100% των ΟΤΑ Α΄ βαθμού της χώρας για τα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά (όπως έντυπο χαρτί, πλαστικά ή μεταλλικά προϊόντα). Η αξία του εγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΕΑΑ κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική λαμβάνοντας υπόψη την καθυστέρηση της χώρας στην ανακύκλωση αλλά και την υποχρέωση των συστημάτων ανακύκλωσης να αναλαμβάνουν μέτρα και δράσεις για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης για όλους τους ΟΤΑ και για όλα τα μέτρα διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής, όπως είναι και η υποχρέωση της χώρας μας έναντι της ΕΕ.

Συνεπώς το σχέδιο της ΕΕΑΑ αποτελεί ένα σημαντικό και αναγκαίο εργαλείο στήριξης των ΟΤΑ για τη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης. Για το λόγο αυτό, οφείλει να περιλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για την άμεση οργάνωση της διαλογής στην πηγή σε τέσσερα (4) διακριτά ρεύματα καθώς και τους αναγκαίους πόρους για την άμεση κάλυψη όλων των ΟΤΑ, με εξοπλισμό και οικονομικούς πόρους, όπως προέβλεπε ο νόμος 4496/17 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αντίστοιχη τροποποίηση των τελών των υπόχρεων παραγωγών.

Για το λόγο αυτό, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητούν την κατάθεση του Επιχειρησιακού Σχεδίου προς ενημέρωση της Βουλής, της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών.