WWF: Συλλέγουμε σπόρους για ένα ζωντανό δάσος, με την ενεργή συμβολή των πολιτών

WWF: Συλλέγουμε σπόρους για ένα ζωντανό δάσος, με την ενεργή συμβολή των πολιτών
Τετάρτη, 22/05/2024 - 12:51

Νέο πρόγραμμα υποστήριξης του δασικού φυτωρίου του Δασαρχείου Πατρών για την ενίσχυση της παραγωγής πιστοποιημένου φυτευτικού υλικού στις εθνικές αναδασώσεις.

Το WWF Ελλάς υλοποιεί το φιλόδοξο πρόγραμμα «Συλλέγουμε σπόρους για ένα ζωντανό δάσος» προκειμένου να συμβάλλει στην παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερου φυτευτικού υλικού, ειδικά για περιοχές που έχουν καεί περισσότερες από μία φορές και χρειάζονται αναδάσωση, όπως η Αττική, η Κορινθία, η Αχαΐα και η Ηλεία. Το πρόγραμμα, που έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2023, υλοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και με την υποστήριξη της Procter & Gamble και των προϊόντων της.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και 2023, οι ανάγκες για φυτευτικό υλικό δασικών ειδών (σπόροι και φυτάρια) στη χώρα μας είναι τεράστιες.Κάθε χρόνο, στη Ελλάδα, καίγονται κατά μέσο όρο πάνω από 450.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, ενώ μόνο το 2023, οι δασικές πυρκαγιές έπληξαν πάνω από 1,7 εκατομμύρια στρέμματα, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο το κενό που υπάρχει σε κατάλληλο φυτευτικό υλικό.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος, υλοποιούνται οι εξής δράσεις:

  • Υποστήριξη του δημόσιου δασικού φυτωρίου του Δασαρχείου Πατρών και ενίσχυσή του με εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά προκειμένου να αυξήσει ποσοτικά και ποιοτικά την παραγωγή του.
  • Eκπαίδευση και κινητοποίηση ενεργών πολιτών, αλλά και εθελοντικών σχημάτων, σε στοχευμένες περιοχές της Νοτίου Ελλάδας, ώστε οι πολίτες να αντιληφθούν το πρόβλημα και να γίνουν μέρος της λύσης.
  • Συλλογή σπόρων από διάφορα είδη, όπως κυπαρίσσι, χαρουπιά, κουκουναριά, πεύκο, μυρτιά, διάφορα είδη βελανιδιάς, άρκευθο κ.ά, σε περιοχές της Νοτίου Ελλάδας, με τη βοήθεια των εκπαιδευμένων εθελοντών και τη συνδρομή των κατά τόπους Δασαρχείων, για τις ανάγκες του δημόσιου δασικού φυτωρίου του Δασαρχείου Πατρών.
  • Εθελοντικές εργασίες επεξεργασίας καρπών, αλλά και φροντίδας των παραγόμενων φυταρίων από τους εθελοντές στο δημόσιο δασικό φυτώριο του Δασαρχείου Πατρών, υπό την καθοδήγηση των στελεχών του Δασαρχείου και την παρακολούθηση και επίβλεψη της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών.

wwf11.jpg

  • Από την έναρξη του προγράμματος έως και σήμερα, περίπου 200 εθελοντές έχουν συμμετάσχει σε δράσεις σποροσυλλογών σε όλη τη χώρα, ενώ έχουν συλλεχθεί δεκάδες κιλά σπόρων από 8 είδη (βελανιδιά, κυπαρίσσι, άρκευθο, κουτσουπιά, μυρτιά, αριά, κουκουναριά, πεύκο). Κάθε σπόρος που συλλέγεται, συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής φυτευτικού υλικού του δασικού φυτωρίου του Δασαρχείου Πατρώνπου θα χρησιμοποιηθεί στις επόμενες αναδασώσεις, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες της Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών.
  • Η κλιματική κρίση δεν ευθύνεται αποκλειστικά για τις δασικές πυρκαγιές, αυξάνει όμως τη συχνότητα και την έντασή τους, εμποδίζοντας πολλές φορές τη φυσική αναγέννηση των δασών. Τα δάση είναι πολύτιμες αποθήκες του CO2που χάνονται όταν καίγονται, ενώ όσο αυξάνονται οι δασικές πυρκαγιές, τεράστιες εκκλήσεις CO2 απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, τροφοδοτώντας το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
  • Ως αποτέλεσμα, η τεχνητή αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων (όπου κρίνεται αναγκαία) έχει αποκτήσει κομβική σημασία, με ιδιαίτερη έμφαση από το ελληνικό κράτος, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και διεθνείς κυβερνητικούς οργανισμούς. Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεωνπου ανακοινώθηκε το 2020, στοχεύει στην αποκατάσταση με αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων σε όλη τη χώρα μέχρι το 2030, για τα οποία χρειάζονται περίπου 20 εκατομμύρια φυτά.

wwf12.jpg

«Το πρόγραμμα αυτό έρχεται να βοηθήσει, ως ένα βαθμό, σε ένα υπαρκτό πρόβλημα που σχετίζεται με την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν σε κατάλληλο και πιστοποιημένο φυτευτικό υλικό, συμβάλλοντας έτσι, στην ενίσχυση του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων. Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι η εξάρτησή μας από τα δάση είναι άμεση και αδιαμφισβήτητη και δυστυχώς, οι δασικές πυρκαγιές πλήττουν κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερες δασικές εκτάσεις στη χώρα μας, κάποιες από τις οποίες δεν καταφέρνουν να αναγεννηθούν με φυσικό τρόπο», δηλώνει ο Νίκος Γεωργιάδης, υπεύθυνος χερσαίου προγράμματος στο WWF Ελλάς. «Είμαστε διπλά χαρούμενοι που το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται με τη βοήθεια εκατοντάδων πολιτών που γίνονται μέρος της λύσης, δίνοντας ξανά ζωή στα δάση μας».

Η Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών του ΥΠΕΝ, δηλώνει: «Οι εθελοντικές δράσεις μέσω αυτού του προγράμματος συμβάλλουν όχι μόνο στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις λειτουργίες του δάσους, αλλά και στην ταχύτερη αποκατάσταση των δασών και την προστασία της βιοποικιλότητας».

«To θέμα των πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι κάτι που απασχολεί όλους μας. Η αυξημένη ένταση και συχνότητα τους, είναι μία από τις πιο ανησυχητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης με τεράστιες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία και στη ζωή μας. Είναι σημαντικό, επιστήμονες, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, αλλά και εθελοντές να ενώσουν τις δυνάμεις τους, και ο καθένας να συμβάλλει από τη δική του σκοπιά», συμπληρώνει η Δέσποινα Πάσσαρη, SeniorDirectorSoutheastandCentralEurope, P&G. «Η προσπάθεια της P&G ξεκινά από “το σπίτι μας” δηλαδή το δικό μας Οργανισμό και συγκεκριμένα τη δέσμευσή μας να μειώσουμε το αποτύπωμα της Επιχείρησης, συνεχίζεται με την καινοτομία των προϊόντων και την εκπαίδευση των καταναλωτών μας, και εκτείνεται στην υποστήριξη πρωτοβουλιών όπως το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που μπορεί να συμβάλλει στην προστασία τοπικών δασικών οικοσυστημάτων».