21η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πόλεων: Στο επίκεντρο η μεταβιομηχανική μετάβαση και η προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας

21η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πόλεων: Στο επίκεντρο η μεταβιομηχανική μετάβαση και η προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας
Τρίτη, 10/10/2023 - 09:43

Σε έξι (6) θεματικές που αφορούν την κατάσταση των «περιφερειών σε μεταβιομηχανική μετάβαση», την «τοπική ενεργειακή μετάβαση για ασφάλεια και βιωσιμότητα», την «προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας», τη «διατήρηση των ταλέντων για την περιφερειακή ανάπτυξη» και «τα αστικά κέντρα μικρού και μεσαίου μεγέθους ως μοχλοί ανάπτυξης και άρση των εμποδίων στη διακρατική συνεργασία» θα επικεντρωθουν σήμερα και αύριο οι διασκέψεις, υψηλού ή χαμηλότερου επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, σε τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά και σε επίπεδο της 157ης Ολομέλειας.

Τριακόσιες δώδεκα συνεδρίες με πάνω από 1.000 ομιλητές και ομιλήτριες από την ΕΕ και όλο τον κόσμο, αναμένεται να πραγματοποιηθούν κατά την 21η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Δήμων και των Περιφερειών, τη σημαντικότερη ετήσια εκδήλωση για την πολιτική συνοχής, η οποία ξεκίνησε xχθες στις Βρυξέλλες και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επιπλέον, έχουν οργανωθεί 256 ώρες διαδραστικών διασκέψεων, 12 συνεδρίες υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου ενός διαλόγου με τους πολίτες παρουσία της Ευρωπαίας επιτρόπου, αρμόδια για τη Συνοχή, Ελίζα Φερέιρα, ενώ σε 49 περίπτερα θα παρουσιάζονται εμπειρίες και γενικότερα ιστορίες έργων, που υλοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη (#EURegionsWeek).

Όλες οι διασκέψεις, υψηλού ή χαμηλότερου επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, σε τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά και σε επίπεδο της 157ης Ολομέλειας, αύριο και μεθαύριο, θα επικεντρωθούν σε έξι θεματικές που θα αφορούν την κατάσταση των «περιφερειών σε μεταβιομηχανική μετάβαση», την «τοπική ενεργειακή μετάβαση για ασφάλεια και βιωσιμότητα», την «προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας», τη «διατήρηση των ταλέντων για την περιφερειακή ανάπτυξη» και «τα αστικά κέντρα μικρού και μεσαίου μεγέθους ως μοχλοί ανάπτυξης και άρση των εμποδίων στη διακρατική συνεργασία».

Πάνω από ένα εκατομμύριο οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) είναι συμβουλευτικό θεσμοθετημένο όργανο της ΕΕ, η «φωνή των περιφερειών και των δήμων της ΕΕ» και εκπροσωπεί τις τοπικές και περιφερειακές αρχές σε ολόκληρη την ΕΕ και συμβουλεύει σχετικά με τη νέα νομοθεσία που έχει αντίκτυπο στις περιφέρειες και τους δήμους. Πρόκειται για μία «πολιτική συνέλευση», που αποτελείται από 329 τακτικά μέλη από όλες τις χώρες της ΕΕ (ομαδοποιημένα σε πολιτικές ομάδες υπό την ηγεσία του προέδρου) που έχουν εκλεγεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (π.χ. όπως δήμαρχοι ή περιφερειάρχες). Έξι φορές ετησίως τα μέλη συνέρχονται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις γνωμοδοτήσεις τους σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία και να συμφωνήσουν σχετικά με ψηφίσματα για την ανάληψη περαιτέρω δράσης από την ΕΕ. Εκτιμάται ότι στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο εκλεγμένοι αντιπρόσωποι σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ελίζα Φερέιρα: Η πολιτική Συνοχής της ΕΕ βοηθάει τους πολίτες, συχνά, χωρίς καν να το γνωρίζουν

Τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η πολιτική συνοχής στον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και στην παροχή βοήθειας σε όσους διαφεύγουν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς και στους ανθρώπους και τις περιοχές που τους υποδέχονται, επισήμανε, εξαρχής, η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, Πορτογάλο, Βάσκο Άλβες Κορδέιρο.

Η Ευρωπαία επίτροπος θωρεί ότι η πολιτική συνοχής αποτελεί ένα εργαλείο που ενοποιεί την ΕΕ και προς επιβεβαίωση αυτού ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, με αριθμούς, για τον πώς η πολιτική της ΕΕ για τη συνοχή βοήθησε τους Ευρωπαίους πολίτες, κάποιες φορές, χωρίς καν να γνωρίζουν ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή βοήθεια στο πλαίσιο αυτό.

Για παράδειγμα, χάρη στην πρωτοβουλία Support Affordable Energy (SAFE), τα κράτη μέλη μπορούν πλέον να υποστηρίξουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και τα ευάλωτα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας. Περισσότερα από 725 εκατ. ευρώ από κονδύλια της Πολιτικής Συνοχής έχουν ήδη προγραμματιστεί και επαναπρογραμματιστεί για τον σκοπό αυτό. Η συνολική αξία των μέτρων SAFE θα μπορούσε να φτάσει τα 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα, δε, και με άλλα παραδείγματα στήριξης της ΕΕ κατά των υψηλών τιμών ενέργειας για τις ΜμΕ και για τα ευάλωτα νοικοκυριά, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Σλοβακία έχει ήδη χρησιμοποιήσει χρηματοδότηση της Πολιτικής Συνοχής άνω των 650 εκατ. ευρώ για να συμπληρώσει το εθνικό της πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης, υποστηρίζοντας ευάλωτα νοικοκυριά να πληρώσουν τους ενεργειακούς τους λογαριασμούς. Οι πτυχές του συστήματος αντισταθμίζουν τις αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και το κόστος θερμότητας για τα νοικοκυριά και περιλαμβάνουν ειδική αντιστάθμιση τιμής ενέργειας για μικρούς πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Η Βουλγαρία έχει ήδη διαθέσει 24,3 εκατ. ευρώ από πόρους της Πολιτικής Συνοχής για μέτρα SAFE για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ η Ρουμανία έχει μεταφέρει κεφάλαια από το ΕΚΤ άνω των 50 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τα νοικοκυριά στην πληρωμή των λογαριασμών τους για την ενέργεια.

Όσον αφορά άλλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Συνοχής, σημειώθηκε ότι, μέσω των πακέτων της Δράσης για τους Πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE) που ανέρχεται έως και στα 17 δισ. ευρώ, τα κράτη μέλη έχουν επαναπρογραμματίσει μέχρι στιγμής περίπου 1,3 δισ. ευρώ για στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, απασχόληση, εκπαίδευση και ιατρική, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη για τους πρόσφυγες.

Υπογραμμίστηκε, δε, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, η Επενδυτική Πρωτοβουλία Αντιμετώπισης του κορονοϊού (CRII) επέτρεψε στα κράτη μέλη να ανακατευθύνουν τα αδιάθετα κεφάλαια 2014-2020 σε δαπάνες έκτακτης ανάγκης, οι οποίες περιλάμβαναν προσωρινά προγράμματα εργασίας, ψηφιακό εξοπλισμό για διαδικτυακά μαθήματα, μάσκες και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό, αναπνευστήρες, ακόμη και εμβόλια. Χάρη σε αυτά τα μέτρα επαναπρογραμματίστηκαν περισσότερα από 24 δισ. ευρώ και κάλυψαν ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική συνοχής είναι η κύρια επενδυτική πολιτική της ΕΕ, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) και στόχος της είναι η μείωση των οικονομικών, κοινωνικών και εδαφικών ανισοτήτων εντός της ΕΕ.

Βάσκο Άλβες Κορδέιρο: 30 εκατ. κάτοικοι θα εγκαταλείψουν τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ έως το 2033

Σε κάποια βασικά στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για την Κατάσταση των Δήμων και των Περιφερειών, τα οποία καταδεικνύουν τις τεράστιες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα, αλλά και στο εγγύς μέλλον, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, Βάσκο Άλβες Κορντέιρο.

Για παράδειγμα, όπως εκτενώς εξήγησε, οι περιφέρειες και οι δήμοι είναι οι πρώτοι που πρέπει να ανταποκριθούν, να καλύψουν και να διευθετήσουν τις όποιες αρχικές ανάγκες όταν παρουσιάζεται ή δημιουργείται μία έκτακτη και κρίσιμη τοπική κατάσταση, είτε προκαλείται από την κλιματική κρίση, όπως πλημμύρες κ.λπ. είτε από άλλου είδους έκτακτη ανάγκη (όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, κατά τον οποίο καταστράφηκαν υποδομές και δομές περιφερειών και δήμων κ.λπ.).

Αναφερόμενος μάλιστα σε έρευνες που εκτιμούν ότι θα πρέπει να δαπανηθούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια εάν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 1,5 βαθμών Κελσίου, τόνισε ότι μπορεί να φαντάζει αδύνατον να λυθεί το θέμα μόνο από δράσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά «εμείς θα πρέπει να δούμε πώς θα οργανώνουμε τις δράσεις μας» προς την κατεύθυνση αυτή.

Επίσης, επισήμανε τον κίνδυνο της συνεχούς μείωσης του πληθυσμού των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης, αλλά και της γήρανσής του. Όπως είπε, μεταξύ 1993 και 2033, συνολικά 30 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να έχουν εγκαταλείψει, να«εξαφανιστούν» από τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ και για το λόγο αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα και το κλειδί και η λύση για αυτή την πρόκληση είναι η πολιτική Συνοχής.

Τέλος, σημειώνοντας τον ρόλο των Περιφερειών και Δήμων στη χάραξη του μέλλοντος της ΕΕ, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, και την «ευθύνη» που δημιουργεί το αποτέλεσμα των ερευνών, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες εμπιστεύονται τις τοπικές διοικήσεις, γεγονός που μπορεί να αποβεί μόνο προς όφελος της λειτουργίας της Δημοκρατίας και για αυτό καλεί όλους τους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.