Γ. Πολυχρονάκης: Η κλιματική αλλαγή μας υποχρεώνει σε άμεσες αλλαγές στις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών

Γ. Πολυχρονάκης: Η κλιματική αλλαγή μας υποχρεώνει σε άμεσες αλλαγές στις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών
Παρασκευή, 10/03/2023 - 06:53

Η αύξηση του κόστους παραγωγής και μεταφορικών και η κλιματική αλλαγή αλλάζει το προφίλ της αγροδιατροφής.

Οι αυξήσεις των τιμών, για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών ήταν η αιτία που εξασφάλισαν αξία ρεκόρ των εξαγωγών μας το 2022, όπως σημειώνει στο iEnergeia ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος Incofruit-Hellas -Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών).

Ο κ. Πολυχρονάκης αναφέρει ότι το 2022 θα μείνει στην ιστορία ως έτος ρεκόρ όσον αφορά τις εξαγωγές και εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι έχει ξεπεραστεί το έτος ρεκόρ 2021. Η χώρα μας εξήγαγε γεωργικά προϊόντα αξίας 9,88 δισ. ευρώ έναντι 8,33 δισ. ευρώ το 2021.

Ωστόσο, πρόσθεσε, θεωρούμε ότι σε γενικό επίπεδο η χρονιά ήταν μια δύσκολη χρονιά και για κάποια προϊόντα καταστροφική τόσο για το εισόδημα των παραγωγών όσο και για το εμπόριο αλλά και για τον κίνδυνο απώλειας κάποιων αγορών από την έλλειψη παρουσίας τους. Προβλήματα όπως της αύξησης του κόστους παραγωγής και μεταφοράς, έλλειψης εργατών γης αλλά και αυτών που κατ’ εξακολούθηση ταλαιπωρούν τον κλάδο, όπως αυτό της διακίνησης ατυποποίητων προϊόντων εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τον κλάδο.

Διαπιστώνεται μια έλλειψη στρατηγικής στα γεωργικά προϊόντα, συνέχισε ο ίδιος, και είναι εμφανής η ανάγκη για χάραξη μιας στρατηγικής τόσο στην καλλιέργεια όσο και στο εμπόριο και ιδιαίτερα στο εξαγωγικό. Ο τομέας των οπωροκηπευτικών για παράδειγμα, όπως είπε, έχει ανάγκη από μεταρρύθμιση καθ ότι η ζήτηση αναμένεται να υπερβεί την παραγωγή μόλις η εγχώρια κατανάλωση αποκατασταθεί στα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα και της μεταβατικής επισιτιστικής κρίσης που πλήττει τον κλάδο.

«Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η γεωργία. Πρέπει να προσαρμόσουμε τη γεωργία μας στην κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της» ση ει σε ο ίδιος.

«Επιβάλλεται, δηλαδή, η μελέτη των προοπτικών στις καταναλωτικές αγορές και των διαμορφουμένων τάσεων για την χάραξη προγραμμάτων αναδιάρθρωσης των καλλιεργούμενων οπωροκηπευτικών με έμφαση στα παραδοσιακά. Απαιτείται χάραξη ζωνών καλλιέργειας τους κατ είδος , εμπλουτισμός τους με νέες ποικιλίες και επέκταση ημερολογιακά της συγκομιδής, μεταποίησης και εμπορίας».

Στοιχεία

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου, το 2022 θα μείνει στην ιστορία ως έτος ρεκόρ όσον αφορά τις εξαγωγές και εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι έχει ξεπεραστεί το έτος ρεκόρ 2021. Η Χώρα μας εξήγαγε γεωργικά προϊόντα αξίας 9,88 δισ. ευρώ έναντι 8,33 δισ. ευρώ το 2021.

Σε σύγκριση με τα εξαχθέντα αγαθά, τα αγροτικά προϊόντα που εισήλθαν στη χώρα μας έχουν επίσης γίνει σημαντικά πιο ακριβά. Το 2022 εισήχθησαν προϊόντα αξίας 10,21 δισ. ευρώ, έναντι 7,92 δισ. ευρώ το 2021

Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων της Χώρας μας το 2022 διαμορφώθηκε σε έλλειμμα -330,6 εκατ. Ευρώ. Σημειώνεται ότι για το 2021, αυτό ήταν πλεονασματικό +412,97 εκατ.ευρώ.

Ο τομέας των φρούτων και λαχανικών (νωπών & μεταποιημένων) κατέγραψε πλεόνασμα ρεκόρ + 1,805 δις ευρώ συμβάλλοντας στον περιορισμό του γενικού ελλείμματος.

Οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών το 2022 αυξήθηκαν σε αξία κατά 7,6% και σε όγκο παρέμεινα στα ίδια επίπεδα -0,1% με το 2021 και ανήλθαν συνολικά σε 1.594.942 τόνους.