Πηγές προσκείμενες στις διμερείς συζητήσεις ανέφεραν ότι η χάραξη ενός ανανεωμένου ρόλου για τη Μόσχα στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να συμβάλει στην εδραίωση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Παρόλο που μεγάλο τμήμα της Ευρώπης αναζήτησε εναλλακτικές προμήθειες, ορισμένοι αγοραστές παρέμειναν και αξιωματούχοι του κλάδου λένε ότι περισσότεροι θα μπορούσαν να επιστρέψουν μόλις εφαρμοστεί μια ειρηνευτική συμφωνία.
Όσο για τη Ρωσία, τίποτα δεν έχει πλήξει την οικονομία της περισσότερο από την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου πριν από τρία χρόνια.
Σήμερα η Ρωσία προμηθεύει το 19% της ζήτησης της Ευρώπης, από 40% που ήταν, αποτελούμενο κυρίως από υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και μέρος του διοχετευόμενου μέσω της Τουρκίας μέσω του αγωγού TurkStream.
Η εμπλοκή της Ουάσινγκτον στην αποκατάσταση των πωλήσεων φυσικού αερίου θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μόσχα να ξεπεράσει τις πολιτικές αντιδράσεις σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης.
Η συμμετοχή των ΗΠΑ θα ωφελούσε επίσης την Ουάσινγκτον, προσφέροντας της την δυνατότητα να δει και ενδεχομένως να ελέγξει σε κάποιο βαθμό τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που θα επιστρέψουν στην Ευρώπη, δήλωσαν δύο διπλωματικές πηγές και μια πηγή του Λευκού Οίκου.
Από το 2022, η Ευρώπη έχει στραφεί σε άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ και ο απεσταλμένος του Πούτιν για επενδύσεις, Κιρίλ Ντμίτριεφ, έχουν συνομιλήσει για το φυσικό αέριο στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία, δήλωσαν δύο από τις οκτώ πηγές.
Ο εκπρόσωπος του Γουίτκοφ αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν συζήτησε το θέμα των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
"Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις", ανέφερε το Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων της Ρωσίας, του οποίου ηγείται ο Ντμίτριεφ, σε δήλωσή του στο Reuters.
Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να εμπλακούν οι Αμερικανοί, πέντε πηγές ανέφεραν ότι στις συνομιλίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχει συζητηθεί η ανάληψη μεριδίων από Αμερικανούς επενδυτές στον αγωγό Nord Stream που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, ή στον αγωγό που διασχίζει την Ουκρανία, ή στην ίδια τη Gazprom.
Οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμεύσουν ως αγοραστές, αγοράζοντας φυσικό αέριο από τη Gazprom και στέλνοντάς το στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ανέφεραν οι πηγές.