Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί επιθυμούν την πυρηνική ενέργεια

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί επιθυμούν την πυρηνική ενέργεια
Τρίτη, 22/08/2023 - 08:55

Περίπου το 57% των Αμερικανών, η πλειοψηφία, δηλώνουν τώρα ότι τάσσονται υπέρ των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αρκετούς μήνες αφότου ο Ίλον Μασκ μοιράστηκε τις σκέψεις του στην πλατφόρμα «X» υποστηρίζοντας τη μεγαλύτερη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, σε απάντηση σε ένα άρθρο του περιοδικού Times Magazine με τις απόψεις του εγγονού του Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ σχετικά με τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας σε μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μια έρευνα του Pew Research Center σημείωσε αύξηση του αριθμού των Αμερικανών που υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια.

Περίπου το 57% των Αμερικανών, η πλειοψηφία, δηλώνουν τώρα ότι τάσσονται υπέρ των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, σημειώνοντας αύξηση 14 ποσοστιαίων μονάδων από το 2020, σύμφωνα με το Pew. Αυτή η δραματική άνοδος γίνεται μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια με την ώθηση της «ηλεκτροκίνησης των πάντων», συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, εκτοξεύεται στα ύψη.

Η Pew δήλωσε ότι οι ερωτηθέντες εξακολουθούν να προτιμούν την ηλιακή ενέργεια (82%) και την αιολική ενέργεια (75%) έναντι της πυρηνικής ενέργειας, αν και το μεγαλύτερο συμπέρασμα είναι ότι η υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας αυξάνεται.

«Είναι επίσης σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι η πυρηνική ενέργεια έγινε αντιδημοφιλής εν μέρει λόγω της σύνδεσής της με τα πυρηνικά όπλα και των φόβων για την ασφάλειά της. Αλλά το πραγματικό ιστορικό ασφαλείας δείχνει ότι είναι μία από τις ασφαλέστερες πηγές ενέργειας και γίνεται όλο και πιο δημοφιλές να είσαι περιβαλλοντολόγος και υπέρ της πυρηνικής ενέργειας», έγραψε ο Τσαρλς Οπενχάιμερ.

Η Pew σημείωσε στην έκθεση ότι «Ο πυρηνικός κόσμος είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας»

Η υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας έχει αυξηθεί και στα δύο κόμματα από το 2020. Οι μισοί από τους Δημοκρατικούς και τους ανεξάρτητους που τείνουν προς τους Δημοκρατικούς δηλώνουν τώρα ότι τάσσονται υπέρ της επέκτασης της πυρηνικής ενέργειας, ποσοστό αυξημένο από το 37% το 2020. Και τα δύο τρίτα των Ρεπουμπλικάνων και των Ρεπουμπλικανικά προσκείμενων τάσσονται τώρα υπέρ της αύξησης της πυρηνικής ενέργειας, ποσοστό αυξημένο κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020, όταν το 53% δήλωσε ότι υποστηρίζει την αύξηση της πυρηνικής ενέργειας.

Σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το 41% των Αμερικανών δηλώνει ότι θα πρέπει να ενθαρρύνει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Περίπου το 22% πιστεύει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να αποθαρρύνει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και το 36% πιστεύει ότι δεν θα πρέπει ούτε να την ενθαρρύνει ούτε να την αποθαρρύνει. Το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας είναι αυξημένο κατά 6 μονάδες σε σχέση με πέρυσι.

Ακόμα, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό Αμερικανών πιστεύει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να ενθαρρύνει την παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας (66%).

«Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιο πιθανό από τους Δημοκρατικούς να ευνοούν την αύξηση της πυρηνικής ενέργειας και να λένε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να ενθαρρύνει την παραγωγή της», δήλωσε η Pew.

Ίσως τα δύο πολιτικά κόμματα έχουν βρει κοινό έδαφος σε ένα τουλάχιστον θέμα.

Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ διαθέτουν 93 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας, πολλοί από τους οποίους κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970/80. Ο νεότερος είναι το έργο του πυρηνικού εργοστασίου Vogtle της Southern Co. στη Τζόρτζια, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία αυτό το καλοκαίρι και απελευθέρωσε μια νέα πυρηνική γενιά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στη νότια πολιτεία.

Η πυρηνική ενέργεια θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και στις προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι αναξιόπιστες και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να έχουν μικτές γεννήτριες ενέργειας για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας σε όλες τις κλιματικές καταστάσεις.