Οι παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Οι παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
Παρασκευή, 28/07/2023 - 12:32

Εδώ και χρόνια, ο ΟΠΕΚ προειδοποιεί ότι δεν επενδύονται αρκετά στην μελλοντική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ οι ακτιβιστές ζητούν να σταματήσει ακόμη και αυτή η μειωμένη επένδυση.

Εν τω μεταξύ, η περσινή ενεργειακή στενότητα στην Ευρώπη φαίνεται ότι άνοιξε σε πολλούς τα μάτια για το γεγονός ότι, είτε αρέσει στους ακτιβιστές είτε όχι, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο παραμένουν απαραίτητα. Και μετά από σχεδόν μια δεκαετία υποεπενδύσεων, η ενεργειακή βιομηχανία δαπανά και πάλι για τον μελλοντικό εφοδιασμό.

Η Goldman Sachs ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 70 έργα μεγάλης κλίμακας για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υπό ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αριθμός αυτός ήταν αυξημένος κατά ένα σημαντικό ποσοστό 25% από το 2020, αν και το 2020 δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια κανονική χρονιά για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων σε οποιονδήποτε κλάδο εκτός από την πληροφορική.

Αυτά είναι καλά νέα για όσους θεωρούν σημαντική την ενεργειακή ασφάλεια. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η επταετής περίοδος υποεπενδύσεων οδήγησε σε απότομη μείωση της διάρκειας ζωής των πόρων των μελλοντικών έργων, καθώς και της διάρκειας ζωής των πεδίων που ήδη παράγουν. Με την ανάκαμψη των επενδύσεων, αυτό μπορεί να αλλάξει.

Το ερώτημα φαίνεται να είναι κατά πόσον οι επενδύσεις αυτές ανακάμπτουν αρκετά γρήγορα. Σε ένα πρόσφατο άρθρο για το GIS, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Crystol Energy, Κάρολ Νάκε, σημείωσε ότι ορισμένοι παρατηρητές μιλούν για το λεγόμενο επενδυτικό κενό.

Αν και δεν υπάρχει επίσημος ορισμός, το επενδυτικό κενό αναφέρεται ουσιαστικά στη διαφορά μεταξύ των επενδύσεων που γίνονται σε έναν κλάδο και αυτών που πρέπει να γίνουν προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός με αυτά που παράγει ο κλάδος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Άμιν Νάσερ, ο οποίος έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για έλλειμμα επενδύσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ουσιαστικά προειδοποιεί για επενδυτικό κενό. Η Νάκε, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι, ως κυκλικός κλάδος που είναι, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο απλώς διανύει έναν ακόμη κύκλο.

Η ενεργειακή μετάβαση και οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για τη μείωση των εκπομπών, ιδίως από την παραγωγή και τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου, παίζουν τον ρόλο τους σε αυτόν τον κύκλο. Σύμφωνα με τον Νάσερ, μπορεί να παίξει κακό ρόλο σε αυτόν. Σύμφωνα με την Νάκε, η ώθηση της μετάβασης δεν θα είναι αρκετή για να αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έτσι απλά.

«Αν δεν υπάρξει επίσημη απαγόρευση τέτοιων επενδύσεων, οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να κατευθύνονται από το ποσοστό απόδοσης», έγραψε η Νάκε και οι πληροφορίες για τα νέα έργα της Goldman φαίνεται να το υποστηρίζουν αυτό.

Ο αριθμός των υπό ανάπτυξη έργων μεγάλης κλίμακας στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει αυξηθεί από 57 το 2021 σε 70 φέτος, παρά τη σημαντική εντατικοποίηση των δεσμεύσεων μετάβασης που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις και τις δεσμεύσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου ότι θα περιορίσει την έκθεσή του στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Πράγματι, φαίνεται ότι παρά τις δεσμεύσεις αυτές, η χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, για να μην αναφέρουμε την προθυμία των κυβερνήσεων να επιδοτούν τα καύσιμα που προέρχονται από το πετρέλαιο για να διατηρήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα και τους ψηφοφόρους ήρεμους. Το είδαμε πέρυσι στην Ευρώπη και αυτό προκάλεσε έντονη αντίδραση από τους υποστηρικτές της μετάβασης και τους ακτιβιστές.

Οι επενδύσεις σε νέες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου όχι μόνο ανακάμπτουν, αλλά η ανάκαμψη θα διαρκέσει αρκετό καιρό. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman, τα επόμενα πέντε χρόνια θα δούμε μια μέση ετήσια αύξηση των δαπανών capex περίπου 10% κατά μέσο όρο - ένας αρκετά υγιής ρυθμός. Είναι επίσης ένας ρυθμός που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ζήτηση, η οποία πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του ΟΠΕΚ, του ΔΟΕ και της Goldman, αναμένουν ότι θα φθάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Αυτό συμβαίνει, για άλλη μια φορά, παρά τις δεσμεύσεις μετάβασης, παρά την αύξηση των αριθμών κατασκευής και πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων και παρά τη συνεχιζόμενη και επείγουσα πίεση για τη μετάβαση της παραγωγής ενέργειας από το φυσικό αέριο και τον άνθρακα στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Τα τελευταία χρόνια, καθώς η ώθηση για τη μετάβαση επιταχύνθηκε, πολλά στελέχη του κλάδου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου άρχισαν να ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κλάδου. Σε συνδυασμό με την πίεση από ακτιβιστές επενδυτές, η ανησυχία αυτή πρέπει να συνέβαλε στην απόφαση να δαπανηθούν λιγότερα για τη μελλοντική παραγωγή.

Ωστόσο, με την πανδημία να έχει περάσει και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο σε αυτόν τον κόσμο, πόσο μάλλον ο ενεργειακός εφοδιασμός, ο τρόπος σκέψης μπορεί να έχει αρχίσει να αλλάζει, ιδίως με τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι ισχυρή και αυξάνεται.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η μειωμένη διάρκεια ζωής των πόρων που σημειώνει η Goldman στην έκθεσή της, η οποία επικαλείται τον επικεφαλής της έρευνας για τους φυσικούς πόρους στην ΕΜΕΑ, Μάικλ Ντέλα Βίγκνα. Σύμφωνα με την ίδια, αυτή η διάρκεια ζωής μειώθηκε στο μισό τα επτά χρόνια από το 2014, επειδή οι εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου επένδυσαν λιγότερο στην εξερεύνηση. Και όσο λιγότερο επενδύεις στην εξερεύνηση, τόσο λιγότερη μελλοντική προσφορά μπορείς να κλειδώσεις.

Αυτό μπορεί να σημαίνει έναν πιο μόνιμο περιορισμό της προσφοράς για λίγο, αλλά, περισσότερο από αυτό, θα ενίσχυε περαιτέρω το μερίδιο του ΟΠΕΚ στην παγκόσμια προσφορά -κάτι για το οποίο έχουν προειδοποιήσει και στελέχη της αμερικανικής βιομηχανίας.

«Η σχιστολιθική επανάσταση στις ΗΠΑ έχει ουσιαστικά τελειώσει και θα περάσουμε στην ωριμότητα του σχιστόλιθου και στην πραγματικότητα στην παρακμή του σχιστόλιθου μετά τα μέσα της δεκαετίας», λέει ο Ντέλα Βίγκνα.

«Και όλα αυτά, νομίζω, απλώς επιστρέφουν την τιμολογιακή δύναμη στον ΟΠΕΚ. Αυτή είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο, ειδικά στη Μέση Ανατολή, όπου υπάρχει ουσιαστική εναπομένουσα διάρκεια ζωής των αποθεμάτων», προσθέτει. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να παραμείνουν υψηλότερες από ό,τι θα ήθελαν πολλοί αγοραστές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.