Eurasia: «Dead man walking» ο Πριγκόζιν

Eurasia: «Dead man walking» ο Πριγκόζιν
Δευτέρα, 26/06/2023 - 12:31

«Ο Πούτιν έχει φυλακίσει και δολοφονήσει ανθρώπους για πολύ λιγότερα από αυτά που του έχει κάνει ο Πριγκόζιν», δηλώνει ο πρόεδρος του Eurasia.

Ο αρχηγός της Wagner Ευ. Πριγκόζιν είναι ένας «νεκρός άνδρας που περπατά» (dead man walking) αφού ηγήθηκε μιας αποτυχημένης εξέγερσης κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον Ιαν Μπρέμερ, πρόεδρο του Eurasia Group.

Η ένοπλη εξέγερση του Σαββατοκύριακου από τον Πριγκόζιν, έναν πρώην σύμμαχο του Πούτιν που ίδρυσε την ιδιωτική ομάδα πολιτοφυλακής Wagner, θεωρήθηκε ευρέως ως η μεγαλύτερη απειλή για την 23χρονη κυριαρχία του Ρώσου προέδρου στην εξουσία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι το επεισόδιο αποκάλυψε «ρωγμές» στο Κρεμλίνο που δεν είχαν δει στο παρελθόν.

Ο Πριγκόζιν είναι «ένα είδος νεκρού που περπατά», είπε ο Μπρέμερ τη Δευτέρα στο «Squawk Box Asia» του CNBC. «Θα εκπλαγώ πολύ που θα είναι ακόμα μαζί μας σε λίγους μήνες», επεσήμανε.

Όποιος, όμως, πιστεύει ότι ο Πούτιν ξαφνικά βρίσκεται στο χείλος της αποχώρησης από την εξουσία, πρέπει επίσης να αναγνωρίσει ότι δεν είμαστε εκεί. «Ο Πούτιν έχει φυλακίσει και δολοφονήσει ανθρώπους για πολύ λιγότερα από αυτό που του έκανε ο Πριγκόζιν», πρόσθεσε ο Μπρέμερ.

Ως μέρος της συμφωνίας με τη διαμεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν θα εξοριστεί στη Λευκορωσία. Το Κρεμλίνο συμφώνησε να αποσύρει την ποινική υπόθεση κατά του Πριγκόζιν, σύμφωνα με το κρατικό ελεγχόμενο πρακτορείο TASS.

«Προφανώς αυτό δείχνει ένα επίπεδο αδυναμίας άνευ προηγουμένου για τον πρόεδρο Πούτιν», είπε ο Μπρέμερ. «Αλλά την ίδια στιγμή, ενώ ο Πούτιν δοκιμάστηκε σε μεγάλο βαθμό, δεν υπήρξε ούτε μία υψηλού επιπέδου αποστασία από τον ρωσικό στρατό, από τη ρωσική κυβέρνηση ή από τους Ρώσους ολιγάρχες. Ετσι όποιος πιστεύει ότι ο Πούτιν ξαφνικά βρίσκεται στο χείλος του να χάσει την εξουσία, πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν είμαστε εκεί», πρόσθεσε.

«Ο Πούτιν έχει φυλακίσει και δολοφονήσει ανθρώπους για πολύ λιγότερα από αυτά που του έχει κάνει ο Πριγκόζιν», πρόσθεσε ο Μπρέμερ.

Η διαμάχη μεταξύ του Πριγκόζιν και του στρατιωτικού κατεστημένου στη Μόσχα κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αφού το Κρεμλίνο ήθελε όλες οι ιδιωτικές μισθοφορικές δυνάμεις να υπογράψουν συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας μέχρι την 1η Ιουλίου.

Η αντιπαράθεση πήρε διαστάσεις όταν ο Πριγκόζιν ξεκίνησε ένοπλη εξέγερση την Παρασκευή, αφού κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι πυροβόλησε τους μισθοφόρους του.