Η Κίνα κοντά στην υπογραφή 27ετούς συμφωνίας προμήθειας LNG με το Κατάρ

Η Κίνα κοντά στην υπογραφή 27ετούς συμφωνίας προμήθειας LNG με το Κατάρ
Πέμπτη, 22/06/2023 - 06:44

Πηγές που γνωρίζουν τη συμφωνία δήλωσαν στο Reuters ότι η CNPC θα λάβει επίσης μετοχικό μερίδιο στην ανατολική επέκταση του έργου North Field LNG του Κατάρ.

Η China National Petroleum Corporation (CNPC) και η QatarEnergy αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία 27 ετών, η οποία θα επιτρέψει στην Κίνα να αγοράζει 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ετησίως, ανέφερε την Τρίτη το Reuters.

Πηγές που γνωρίζουν τη συμφωνία δήλωσαν στο Reuters ότι η CNPC θα λάβει επίσης μετοχικό μερίδιο στην ανατολική επέκταση του έργου North Field LNG του Κατάρ. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με το 5% μιας αμαξοστοιχίας υγροποιημένου φυσικού αερίου δυναμικότητας 8 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.

Παρά την πώληση μετοχών στην επέκταση του North Field σε ξένες εταιρείες, η QatarEnergy σχεδιάζει να διατηρήσει το 75% του μεριδίου της στο έργο, το οποίο θα κοστίσει τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής των εγκαταστάσεων εξαγωγής υγροποίησης.

Τον Απρίλιο, η κινεζική Sinopec υπέγραψε συμφωνία για να γίνει εταίρος «προστιθέμενης αξίας» στο έργο επέκτασης του North Field του Κατάρ.

Το έργο, με συνολικό κόστος επένδυσης 28,75 δισ. δολάρια, στοχεύει στην αύξηση της ικανότητας εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ από τα σημερινά 77 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως (MTPA) σε 110 MTPA, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ανέφερε η Sinopec σε ανακοίνωσή της.

«Η συνεργασία θα βοηθήσει τη Sinopec να βελτιστοποιήσει το μείγμα ενεργειακής κατανάλωσης στην Κίνα και να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμο και αξιόπιστο εφοδιασμό του έθνους με καθαρή ενέργεια. Η εταιρική σχέση αντιπροσωπεύει ένα ακόμη μοντέλο διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και του Κατάρ», δήλωσε η Sinopec.

Η Κίνα επιδιώκει αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ, τον κορυφαίο προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, εν μέρει για να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή στον κόσμο.

Ορισμένοι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν προβάλει την κινεζική εξάρτηση από το LNG που παράγεται στις ΗΠΑ ως ευκαιρία άσκησης επιρροής στο έθνος με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Αν θέλετε να το σκεφτείτε γεωπολιτικά, γιατί να μην θέλουμε η Κίνα να εξαρτάται από το φυσικό μας αέριο για τη δική της οικονομία;» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι σε συνέντευξή του, την οποία αναφέρει το Politico. «Δεν θα ήταν ο κόσμος ασφαλέστερος και δεν θα ήμασταν ισχυρότεροι; Γιατί δεν θα δημιουργούσαμε ταυτόχρονα περισσότερες αμερικανικές θέσεις εργασίας;».

Ωστόσο, ο γερουσιαστής Μπιλ Κάσιντι από τη Λουιζιάνα εξήγησε ότι οι κινεζικές αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου που παράγουν οι ΗΠΑ είναι αμοιβαία επωφελείς, δηλώνοντας ότι «η Κίνα λαμβάνει εγγυημένες αποστολές σε συγκεκριμένη τιμή, παρέχοντας προκαταβολικά κεφάλαια. Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά τις αμερικανικές εταιρείες να κατασκευάσουν τερματικούς σταθμούς εξαγωγής, γεγονός που οδηγεί στη ζήτηση για περισσότερες αμερικανικές γεωτρήσεις σε μέρη όπως η Λουιζιάνα και το Τέξας».

«Αυτή τη στιγμή, η Κίνα είναι ένας εχθρός», είπε. «Εάν - όπως η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η ΕΕ – αγοράζουν ή αγοράζουν, βοηθώντας να πληρώσουν για την κεφαλαιοποίηση των τερματικών σταθμών εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, αυτό είναι καλό».

Ο ανταγωνισμός για το LNG έχει ενταθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ευρώπη χρειάζεται νέες πηγές φυσικού αερίου για να βοηθήσει στην αντικατάσταση του ρωσικού αερίου από αγωγούς που αποτελούσε σχεδόν το 40% των εισαγωγών της ηπείρου. Η Ευρώπη διέκοψε τη δική της προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου επιβάλλοντας κυρώσεις κατά της Μόσχας μετά την έναρξη του πολέμου.