Η πρώτη χρονιά του ρωσο-ουκρανικού πολέμου ήταν ένα έτος «πρωτιάς» στις αγορές LNG

Η πρώτη χρονιά του ρωσο-ουκρανικού πολέμου ήταν ένα έτος «πρωτιάς» στις αγορές LNG
Πέμπτη, 23/02/2023 - 08:26

Κατά το πρώτο έτος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι αγορές φυσικού αερίου που βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης γνώρισαν εξαιρετικές εξελίξεις, ενώ οι προσπάθειες υποκατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου, ιδίως στην Ευρώπη, έφεραν «πρωτιές» από νέες επενδύσεις σε υποδομές μέχρι αυξήσεις κόστους ρεκόρ.

Αν και η ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης που προέκυψε το καλοκαίρι του 2021, όταν οι οικονομίες άρχισαν να ανακάμπτουν μετά την πανδημία τουCovid-19, οδήγησε στην έναρξη της ενεργειακής κρίσης, η κρίση βάθυνε μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ως απάντηση στα εμπάργκο που επέβαλαν οι δυτικές χώρες στη Ρωσία, η Μόσχα μείωσε δραστικά τη ροή φυσικού αερίου, ιδίως προς την Ευρώπη.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έλαβε διάφορα μέτρα για να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου της, να βρει εναλλακτικές πηγές και να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, η έκτακτη κατάσταση στις αγορές οδήγησε σε τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου.

Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που διαπραγματεύονται στοTTF, τον τόπο διαπραγμάτευσης φυσικού αερίου με έδρα την Ολλανδία και το μεγαλύτερο βάθος στην Ευρώπη, αυξήθηκε σταθερά από 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο του 2021 σε 346 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο του 2022, μια αύξηση άνω του 1.000%.

Η τιμή ανά μεγαβατώρα φυσικού αερίου ήταν 87 ευρώ στις 23 Φεβρουαρίου, την ημέρα πριν από την έναρξη του πολέμου. Τα υψηλότερα του αναμενόμενου ποσοστά πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου της ΕΕ και η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου χάρη στις ήπιες καιρικές συνθήκες απέτρεψαν πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα και οδήγησαν σε υποχώρηση των τιμών.

ΣτοTTF, το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται περίπου στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε συμβόλαια που λήγουν τον Απρίλιο του 2023.

Ενώ τα μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία όσον αφορά το φυσικό αέριο και οι νέες επενδύσεις σε υποδομές ξεχωρίζουν ως πολλές «πρωτιές» στην αγορά φυσικού αερίου, οι εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 76% μέσα σε ένα χρόνο.

Η Άνα Μαρία Τζάλερ-Μακάρεβιτς, ευρωπαϊκή αναλύτρια στον ερευνητικό οργανισμόInstitute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA), αξιολόγησε την εξαιρετική περίοδο στις αγορές φυσικού αερίου κατά τον πρώτο χρόνο του πολέμου.

Αναφέροντας ότι το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης γινόταν από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Τζάλερ-Μακάρεβιτς δήλωσε ότι η αύξηση κατά 60% των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Ευρώπη ήταν αποτελεσματική στη μείωση αυτής της εξάρτησης.

Η ίδια δήλωσε επίσης ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 143% το 2022, οι ξένες αγορές από το Κατάρ αυξήθηκαν κατά 23% και οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 12% πέρυσι σε σύγκριση με το 2021.

Αναφέροντας ότι οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικούLNG στην Ευρώπη είναι η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, η αναλύτρια δήλωσε ότι «οι εισαγωγέςLNG από τη Ρωσία στη Γαλλία, την Ισπανία και το Βέλγιο αυξήθηκαν συνολικά κατά 55%. Η Κροατία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο μείωσαν απότομα τις αγορές ρωσικούLNG πέρυσι. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σταματήσει εντελώς τις εισαγωγές ρωσικούLNG από την 1η Ιανουαρίου 2023».

Επίσης οι αυξημένες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ευρώπη ώθησαν τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ στην αγοράspot και οδήγησαν σε στενότητα εφοδιασμού: «Το υγροποιημένο φυσικό αέριο ορίζεται πλέον ως ένας ακριβός, επικίνδυνος και ασταθής παγκόσμιος τομέας».

Η Τζάλερ-Μακάρεβιτς δήλωσε ότι κατά το πρώτο έτος του πολέμου, λήφθηκαν νέα μέτρα στην Ευρώπη για τη μείωση της ζήτησης και την ανάπτυξη υποδομών εισαγωγής για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο: «Τουλάχιστον 11 χώρες αποφάσισαν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση μέχρι το 2027. Οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας έσπασαν ρεκόρ, φτάνοντας στην Ευρώπη τα 3 εκατομμύρια, διπλασιάζοντας τον αριθμό το 2019. 41,4 γιγαβάτ νέας ηλιακής ισχύος εγκαταστάθηκαν στην ΕΕ. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 47% σε σύγκριση με το 2021. Αναμένεται να προστεθούν 50 γιγαβάτ ηλιακής ισχύος φέτος και 86 γιγαβάτ το 2026».

Όπως πρόσθεσε μετά το ξέσπασμα του πολέμου, αρκετές χώρες ανακοίνωσαν νέα έργα τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου για να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ άλλες επέκτειναν τις υπάρχουσες υποδομές τους:

«Η Γερμανία σχεδιάζει τρία χερσαία έργα τερματικών σταθμώνLNG και έχει επιταχύνει τα σχέδια για έξι πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησηςLNG (FSRU). Στην Ιταλία, δύο έργα FSRU αναπτύσσονται επί του παρόντος από τη Snam και αξιολογούνται επίσης ορισμένοι πιθανοί νέοι χερσαίοι τερματικοί σταθμοί. Η Φινλανδία και η Εσθονία συμφώνησαν να αναπτύξουν ταχέως ένα κοινό έργο FSRU. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί το έργο του τερματικού σταθμού LNG Paldiski στην Εσθονία. Η Γαλλία ανακοίνωσε ένα έργο FSRU και η Ελλάδα ανακοίνωσε δύο έργα FSRU. Η κροατική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τη δυναμικότητα του τερματικού σταθμού LNG Krk από 2,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε 6,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Στην Ολλανδία, ο πλωτός τερματικός σταθμόςLNG 8 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως στο Eemshaven και ο τερματικός σταθμόςLNG 7,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως στο Wilhelmshaven που αναπτύχθηκε από την Uniper, ο πρώτος τερματικός σταθμόςLNG της Γερμανίας, τέθηκαν σε λειτουργία το 2022».

Η επέκταση των υποδομώνLNG ειδικότερα αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια: «Με την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ζήτησηLNG θα ανέλθει σε περίπου 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2030, δηλαδή κάτω από τη ζήτηση των 175 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το 2022. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό χρήσης των τερματικών σταθμώνLNG στην Ευρώπη θα πέσει στο 40%».

Ο αναλυτής της δεξαμενής σκέψης Bruegel Research με έδρα τις Βρυξέλλες, Τζιοβάνι Σγκαραβάτι, δήλωσε ότι κατά το πρώτο έτος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο ευρωπαϊκός ενεργειακός τομέας έδειξε ταυτόχρονα «διαρθρωτική αδυναμία και προσαρμοστικότητα».

Αναφέροντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να επωφεληθεί από αυτή την αδυναμία, ο Σγκαραβάτι δήλωσε πως «η Ρωσία άρχισε να αφήνει τις αποθήκες φυσικού αερίου της στην ΕΕ άδειες από το καλοκαίρι του 2021 και η ΕΕ χρειαζόταν 33 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον φυσικού αερίου για να γεμίσει τις αποθήκες. Στη συνέχεια, η Ρωσία μείωσε τις εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά 76% το 2022. Η ΕΕ μπόρεσε να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση μειώνοντας τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 10% και σχεδόν διπλασιάζοντας τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου".

Ο Σγκαραβάτι απαρίθμησε τις σημαντικές «πρωτιές» στις αγορές φυσικού αερίου κατά το πρώτο έτος του πολέμου ως εξής: «Για πρώτη φορά, η τιμή του φυσικού αερίου TTF αυξήθηκε 10 έως 15 φορές σε σχέση με το κανονικό της επίπεδο, φθάνοντας σε ιστορικά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, για πρώτη φορά κόστισε στην ΕΕ 100 δισεκατομμύρια ευρώ για να γεμίσει τις δεξαμενές φυσικού αερίου της, σε σύγκριση με έναν ετήσιο μέσο όρο 12 δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που οι δύο κύριοι αγωγοί φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, ο Nord Stream και ο Yamal, ακινητοποιήθηκαν για σχεδόν δύο εβδομάδες. Συνήθως τέτοιες διακοπές λειτουργίας γίνονται για εργασίες συντήρησης, αλλά αυτή τη φορά οι αγωγοί τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω επιθέσεων στους αγωγούς σε βαθιά νερά. Είναι επίσης η πρώτη φορά που οι υποδομέςLNG σε ολόκληρη την Ευρώπη επεκτείνονται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Επισημαίνοντας ότι η ΕΕ επέβαλε για πρώτη φορά εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα, το αργό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή, ο Σγκαραβάτι τόνισε ότι η εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, η οποία ήταν 40% στην κατανάλωση φυσικού αερίου, 25% στο πετρέλαιο, 15% στα πετρελαιοειδή και 60% στον άνθρακα, εξαλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Ο Σγκαραβάτι προειδοποίησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν εισέλθει σε πτωτική πορεία μετά τα ιστορικά επίπεδα, ενδέχεται να αυξηθούν κατά τη θερινή περίοδο, όταν θα γεμίσουν οι δεξαμενές φυσικού αερίου.