Οι επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση έφτασαν στο υψηλό ρεκόρ των 1,3 τρισ. δολαρίων

Οι επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση έφτασαν στο υψηλό ρεκόρ των 1,3 τρισ. δολαρίων
Πέμπτη, 23/02/2023 - 07:00

Πέρυσι, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έφθασαν στο ύψος-ρεκόρ των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης, έφθασαν στο ύψος ρεκόρ των 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, αυξημένες κατά 19% σε σύγκριση με το 2021 και μια τεράστια αύξηση 50% σε σύγκριση με το προ της πανδημίας 2019, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) σε νέα έκθεσή του την Τετάρτη.

Παρά το άλμα στις επενδύσεις σε τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση, οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -αν και σε ιστορικό υψηλό- εξακολουθούν να είναι λιγότερες από το 40% των μέσων επενδύσεων που απαιτούνται κάθε χρόνο μεταξύ 2021 και 2030 για ένα σενάριο όπου ο κόσμος έχει πιθανότητες να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με την κοινή έκθεση της IRENA και της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Πολιτική (CPI).

Πέρυσι, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έφθασαν στο ύψος-ρεκόρ των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση.

Παρά το ρεκόρ των επενδύσεων ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην ενεργειακή μετάβαση, ο σημερινός ρυθμός των επενδύσεων δεν είναι σχεδόν αρκετός για να θέσει τον κόσμο σε τροχιά επίτευξης των κλιματικών ή κοινωνικοοικονομικών αναπτυξιακών στόχων, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι ετήσιες επενδύσεις πρέπει να τετραπλασιαστούν τουλάχιστον σε περίπου 5,7 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο μεταξύ 2021 και 2030 και 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2031 και 2050, σημειώνει ο IRENA.

Οι παγκόσμιες επενδύσεις είναι επίσης ιδιαίτερα συγκεντρωμένες σε συγκεκριμένες τεχνολογίες, όπως η ηλιακή ενέργεια. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει μια κραυγαλέα ανισότητα μεταξύ ενός υψηλού επιπέδου επενδύσεων στις ανεπτυγμένες οικονομίες και της πενιχρής χρηματοδότησης για τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ιδίως στην Αφρική, σημειώνει η έκθεση.

«Για να βελτιώσει η ενεργειακή μετάβαση τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης, οι κυβερνήσεις και οι αναπτυξιακοί εταίροι πρέπει να διασφαλίσουν μια πιο δίκαιη ροή χρηματοδότησης, αναγνωρίζοντας τα διαφορετικά πλαίσια και τις ανάγκες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του IRENA Φραντσέσκο Λα Καμέρα.

Επιπλέον, η έκθεση διαπίστωσε ότι η επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης σύμφωνα με το σενάριο για 1,5°C απαιτεί τον αναπροσανατολισμό 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από τα ορυκτά καύσιμα σε τεχνολογίες που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, ωστόσο οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αυξάνονται.

Η ενεργειακή κρίση και οι πρόσφατες αλλαγές στην πολιτική έστειλαν τις παγκόσμιες επενδύσεις σε ενεργειακές πηγές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα ύψη, φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, με τα χρήματα που δαπανώνται για την ενεργειακή μετάβαση να ισοδυναμούν για πρώτη φορά με τις επενδύσεις στην προμήθεια ορυκτών καυσίμων, όπως έδειξε τον περασμένο μήνα νέα έκθεση της εταιρείας ερευνών BloombergNEF (BNEF).