Ρωσία: Μπορούμε να αντέξουμε και νέες κυρώσεις

Ρωσία: Μπορούμε να αντέξουμε και νέες κυρώσεις
Τρίτη, 18/10/2022 - 06:00

Έμμεση αλλά σαφής απάντηση προς τους ηγέτες της ΕΕ που ετοιμάζονται να επιβάλλουν πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου ανέλαβε να δώσει ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Μαξίμ Ρεσέτνικοφ.

Μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού και φορολογίας της Κρατικής Δούμας επισήμανε πως η Ρωσία σε περίπτωση νέων κυρώσεων θα διατηρήσει τους όγκους του ενεργειακού εφοδιασμού και τον ρόλο της ως στρατηγικός προμηθευτής στην παγκόσμια αγορά. Πρόσθεσε, δε, πως οι τιμές των ρωσικών ενεργειακών πόρων θα παραμείνουν σε αποδεκτό επίπεδο.

Συγκεκριμένα στην ομιλία του ανέφερε: "Η Ρωσία θα είναι σε θέση να διατηρήσει τον όγκο των προμηθειών και τον ρόλο της ως στρατηγικού προμηθευτή, ακόμη και αν επιβληθούν νέες κυρώσεις. Αντιπροσωπεύουμε το 14% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και το 11% των εξαγωγών, και εάν χρειαστεί, θα κάνουμε και θα ανακατευθύνουμε τις εξαγωγές σε ανατολικές αγορές Και γενικά, είναι αδύνατο να εξισορροπηθούν οι παγκόσμιες αγορές χωρίς τη Ρωσία”.

"Όσον αφορά τις ρωσικές τιμές ενέργειας, η πρόβλεψη για την περίοδο 2023 - 2025 εκτιμά τη σταδιακή μείωσή τους. Ωστόσο, γενικά, θα παραμείνουν σε αποδεκτό επίπεδο. Η συνεργασία εντός του ΟΠΕΚ + και οι πρόσφατες αποφάσεις το δείχνουν αυτό”, συμπλήρωσε με ικανοποίηση ο Ρώσος υπουργός.

Πράγματι οι πρόσφατες αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ έχουν προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να τείνει χέρι βοηθείας στην Ρωσία δημιουργώντας προβλήματα στη Δύση. Τους τελευταίους μήνες ο ίδιος ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιέζει τον ΟΠΕΚ+ και ιδίως τη Σαουδική Αραβία να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου. Γι’ αυτό τον σκοπό πραγματοποίησε τον Ιούλιο επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, παρά τις έντονες αντιδράσεις εντός των ΗΠΑ και παρά τις δικές του δηλώσεις κατά το παρελθόν που στρέφονταν ενάντια στο καθεστώς του Ριάντ.

Τα κράτη του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν αντί την αύξηση, τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, προκαλώντας την Ουάσιγκτον, όπου αμερικανικές δηλώσεις ανέφεραν πως με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται τα ρωσικά κέρδη. Ακόμα στις ΗΠΑ βλέπουν πίσω από αυτή την ενέργεια πολιτικές σκοπιμότητες της Σαουδικής Αραβίας, την οποία κατηγορούν για άσκηση πίεσης σε κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA o βασιλιάς Σαλμάν είπε σε μια ομιλία του στο συμβουλευτικό συμβούλιο Shura του βασιλείου ότι η χώρα είναι μεσολαβητής της ειρήνης και τόνισε την πρωτοβουλία του διαδόχου να απελευθερώσει αιχμαλώτους πολέμου από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα.

Ο Χαλίντ μπιν Σαλμάν δήλωσε την Κυριακή ότι είναι «έκπληκτος» από τους ισχυρισμούς ότι η χώρα του «στέκεται στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμο της με την Ουκρανία».

«Είναι ενδεικτικό ότι αυτές οι ψευδείς κατηγορίες δεν προήλθαν από την ουκρανική κυβέρνηση», έγραψε με νόημα στο Twitter.