Το ταξίδι Σολτς στο Πεκίνο εν μέσω αντιδράσεων– Η καθαρή ενέργεια στην ατζέντα

Το ταξίδι Σολτς στο Πεκίνο εν μέσω αντιδράσεων– Η καθαρή ενέργεια στην ατζέντα
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Δευτέρα, 17/10/2022 - 06:52

Το Πεκίνο πρόκειται να επισκεφτεί ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στις αρχές Νοεμβρίου.

Το ταξίδι αυτό θα γίνει σε μια περίοδο που από τη μια πλευρά η Γερμανία αναζητά την επανασύνδεση της ΕΕ με εμπορικούς εταίρους όπως η Κίνα μακριά από την πολιτική των ΗΠΑ και από την άλλη πλευρά η Κίνα ενδιαφέρεται να επιβεβαιώσει μια ουδέτερη στάση αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μεσούσης της ενεργειακής κρίσης και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Δύση, παρατηρητές υπογραμμίζουν πλέον πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια, ούτε για τη Γερμανία, ούτε συνολικά για την ΕΕ να αποστασιοποιηθεί από το Πεκίνο. Οι εμπορικές σχέσεις εκατέρωθεν θα αποτελέσουν την κινητήριος δύναμη ανάσχεσης της παγκόσμιας ύφεσης.

Απευθυνόμενος στη 13η Γερμανική Σύνοδο Κορυφής Μηχανολόγων Μηχανικών που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο την περασμένη Τρίτη, ο Scholz επανέλαβε τη σημασία της παγκοσμιοποίησης και αντιτάχθηκε στην αποσύνδεση από χώρες συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Επίσης στο συνέδριο μηχανικών την Τρίτη, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι η αποσύνδεση από την Κίνα δεν αποτελεί επιλογή για τις επιχειρήσεις της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.

Για να δοθεί μια τάξη μεγέθους σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές των δύο πλευρών αρκεί να σημειωθεί πως το εμπόριο Κίνας-ΕΕ ξεπέρασε τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά το 2021 και οι αμφίδρομες επενδύσεις ξεπέρασαν τα 270 δισεκατομμύρια δολάρια σωρευτικά.

Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, το διμερές εμπόριο έφτασε τα 575,22 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένο κατά 8,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι επενδύσεις της ΕΕ στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 121,5 τοις εκατό από έτος σε έτος σε 7,45 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Πάντως δεν έχουν λείψει και οι επικρίσεις για την απόφαση του Σολτς να επισκεφτεί την Κίνα. Σε ένα πολύ σκληρό άρθρο που δημοσιεύτηκε στην telegraph εγκαλείται η Γερμανία ότι διατηρεί σχέσεις με μη δημοκρατικά καθεστώτα. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αποτυπώνει τη δυσπιστία αρκετών πλευρών στη Δύση για την εν γένει συμπεριφορά της Γερμανίας. Σημειώνεται στο άρθρο πως: «Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία προφανώς θεωρεί τον εαυτό της προπύργιο του ελεύθερου κόσμου, δυσκολεύεται να τερματίσει τον έρωτά της με τις δικτατορίες. Όλοι έχουμε παρατηρήσει την αμφιθυμία της απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, ακόμα κι αν τελικά σύρθηκε στο δρόμο της δικαιοσύνης από το ΝΑΤΟ με τις κλωτσιές και φωνάζοντας. Αλλά το Βερολίνο εξακολουθεί να είναι προσκολλημένο στην άλλη κακή του αγάπη: το κακοήθες καθεστώς που κυβερνά στο Πεκίνο...».

Ο Γερμανός και ο Κινέζος ηγέτης είχαν μιλήσει τηλεφωνικά λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Σολτς στην καγκελαρία, τον Δεκέμβριο του 2021, δύο μήνες περίπου πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όπως είχε γίνει γνωστό τότε οι δύο ηγέτες είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο στενότερης συνεργασίας σε τομείς όπως η καθαρή ενέργεια και οι ψηφιακές οικονομίες.

Ο Σι είχε μεταφέρει στον Σολτς ότι οι γερμανικές εταιρείες ήταν ευπρόσδεκτες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει το άνοιγμα της Κίνας και ήλπιζε ότι η ευρωπαϊκή χώρα θα παράσχει με τη σειρά της ένα δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον για τους Κινέζους επενδυτές.

Όπως φαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε καθυστερήσει τη διερεύνηση των περιθωρίων περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Ίσως ήρθε τώρα η ώρα να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν τον Δεκέμβριο.