Μπορεί να λύσει τα προβλήματα η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου;

Μπορεί να λύσει τα προβλήματα η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου;
Κυριακή, 16/10/2022 - 08:35

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις δυο χώρες.

Δέκα χρόνια αφότου οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις μεσολαβητικές τους προσπάθειες, ο Λίβανος και το Ισραήλ κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους, σε μια στιγμή που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «ιστορική». Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές υιοθετούν μια πιο προσεκτική άποψη.

«Έχει καθυστερήσει τουλάχιστον 10 χρόνια», δήλωσε ο πρέσβης Φρέντερικ Χοφ, πρώην διευθυντής του Κέντρου Ραφίκ Χαρίρι για τη Μέση Ανατολή του Ατλαντικού Συμβουλίου, ο οποίος διετέλεσε διαμεσολαβητής των ΗΠΑ το 2012 υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό το σημείο. Υπάρχει ακόμη μια παρατεταμένη διαδικασία επικύρωσης στο Ισραήλ. Υπάρχει το ερώτημα αν, μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, η συμφωνία θα διατηρηθεί αν υπάρξει αλλαγή στην κυβέρνηση», δήλωσε στο Arab News.

Από την πλευρά του Λιβάνου, υπάρχουν μερικά ερωτήματα.

Το προφανές ερώτημα είναι: Υπάρχουν πράγματι εμπορεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου κάτω από τα λιβανέζικα ύδατα; Και, με δεδομένο το γεγονός ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξουν έσοδα για πέντε χρόνια, το πολιτικό σύστημα του Λιβάνου θα υποστεί κάποιες αλλαγές που θα επιτρέψουν στον λιβανέζικο λαό να επωφεληθεί από όλα αυτά;.

Η διαμάχη χρονολογείται από το 2012, όταν οι δύο χώρες απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη θέση των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους καθώς η γραμμή χάραξης των συνόρων ήταν διαφορετική για κάθε χώρα.

Ο Χοφ, ο οποίος ήταν ο πρώτος διαμεσολαβητής των ΗΠΑ που διορίστηκε στη διαδικασία, πρότεινε μια γραμμή που βρισκόταν πιο κοντά στην προτιμώμενη επιλογή των Ισραηλινών. Τελικά, ωστόσο, τα σύνορα που συμφωνήθηκαν είναι πιο κοντά στα προτιμώμενα από τον Λίβανο σύνορα.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται δύο υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου: το ανεκμετάλλευτο κοίτασμα Κανά στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου και το κοίτασμα Καρίς στο ισραηλινό έδαφος. Οι αμφισβητούμενες διεκδικήσεις για τους πόρους κλιμακώθηκαν τον Ιούλιο, όταν η Χεζμπολάχ, η λιβανέζικη πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν, εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο κοίτασμα Καρίς. Η ισραηλινή αεράμυνα κατάφερε να καταρρίψει και τα τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη πριν φτάσουν στο στόχο τους. Τώρα υπάρχει η ελπίδα ότι η συνοριακή συμφωνία αυτής της εβδομάδας θα αποτρέψει παρόμοια περιστατικά.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που διέρρευσαν, τα έσοδα από το φυσικό αέριο που εξάγεται από το κοίτασμα Κανά θα μοιραστούν μεταξύ του Λιβάνου και της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας Total, ενώ το 17% των εσόδων της Total θα πηγαίνει στο Ισραήλ. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να έχει αποκλειστικά δικαιώματα στο κοίτασμα Καρίς.

Αν και η συμφωνία διευθετεί το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων, δεν επηρεάζει τα χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο χωρών που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, τη λεγόμενη μπλε γραμμή που οριοθετήθηκε το 2000 και εποπτεύεται από την προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο.

Αναλογιζόμενος γιατί δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα πριν από 10 χρόνια, όταν ξεκίνησε η διαδικασία, ο Χοφ δήλωσε ότι η τότε κυβέρνηση του Ναγίμπ Μικάτι - ο οποίος σήμερα υπηρετεί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου - είχε ήδη αρχίσει να «καταρρέει σταθερά».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «τώρα, η διαδικασία λήψης αποφάσεων φαίνεται να βρίσκεται στα χέρια των τριών προέδρων του Λιβάνου -του προέδρου, του πρωθυπουργού και του προέδρου του κοινοβουλίου- και εκτός εάν τα πράγματα αλλάξουν, πράγμα που δεν νομίζω ότι θα συμβεί, και οι τρεις φαίνεται να συμφωνούν ότι ο Λίβανος τα πήγε καλά σε αυτή τη διαμεσολάβηση».

Άλλοι, όπως ο Τόνι Μπαντράν, ερευνητής στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών και αναλυτής του Λεβάντε στο περιοδικό Tablet, δήλωσε στο Arab News ότι «αυτό που άλλαξε τώρα είναι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εγκατέλειψε το προηγούμενο πλαίσιο διαχωρισμού της αμφισβητούμενης περιοχής με αναλογία 55:45 και κατάφερε να πιέσει μια πειθήνια κυβέρνηση “λαμογιών” να παραχωρήσει το 100% των αιτημάτων της Χεζμπολάχ».

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν επίσης τη συμφωνία για τη θαλάσσια περιοχή, με τη μεσολάβηση του Άμος Χόχσταϊν, ανώτερου συμβούλου της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ενεργειακή ασφάλεια, ως μια διπλωματική νίκη που θα βελτιώσει τελικά τη συνολική ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

«Στο τέλος της ημέρας, οι ΗΠΑ κατάφεραν να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ -δύο εχθρικές χώρες- για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, η οποία πιστεύουν ότι θα σταθεροποιήσει την κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών και θα καταστήσει πιο δύσκολο για αυτές να προχωρήσουν σε πόλεμο», δήλωσε στο Arab News η Λόρυ Χαϊταγιάν, διευθύντρια του Ινστιτούτου Διακυβέρνησης Φυσικών Πόρων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Πράγματι, πιστεύει ότι το Ισραήλ, το οποίο ήδη απολαμβάνει επαρκή ενεργειακά αποθέματα, αναγνώρισε σωστά τα οφέλη για την ασφάλεια που προσφέρει μια συμφωνία που ευνοεί τις εδαφικές διεκδικήσεις του Λιβάνου έναντι του ισραηλινού οικονομικού συμφέροντος.

«Εάν ο Λίβανος είναι σταθερός και ο Λίβανος εστιάζει στην οικονομία του, πιστεύουν ότι θα ενδιαφέρονται λιγότερο για τον πόλεμο» και, με τη σειρά τους, θα εξαρτώνται λιγότερο από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, πρόσθεσε η Χαϊταγιάν.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι στη Βηρυτό πιθανότατα είχαν άλλες ανησυχίες στο μυαλό τους. Καθώς ο Λίβανος βρίσκεται αντιμέτωπος με την οικονομική καταστροφή, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι παίζει μπάλα με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας για μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα τη βοήθεια.

Η Χαϊταγιάν δήλωσε ότι ο πρωταρχικός στόχος του Λιβάνου ήταν να δώσει «ένα χαρτί στα χέρια της πολιτικής τάξης για να το χρησιμοποιήσει για να μιλήσει με τη διεθνή κοινότητα και να μιλήσει για πρώτη φορά με τους Αμερικανούς, έτσι ώστε οι Αμερικανοί να μην συνεχίσουν τις κυρώσεις».

Από την οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου το 2019, η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία COVID-19 και την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020, οι ΗΠΑ ασκούν συνεχείς πιέσεις στην κυβέρνηση του Λιβάνου για να αντιμετωπίσει την κουλτούρα της ανεξέλεγκτης διαφθοράς.

Μεταξύ εκείνων που έχουν τεθεί υπό κυρώσεις από τις ΗΠΑ είναι ο γαμπρός του προέδρου Μισέλ Αούν, Γκεβράν Μπαζίλ, ο οποίος είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν επικεφαλής του Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος.

Λόγω της φήμης της λιβανέζικης ελίτ ότι γεμίζει τις τσέπες της εις βάρος του δημόσιου χρήματος, οι πολίτες δεν μπορούν παρά να αισθάνονται απαισιόδοξοι για την προοπτική να αξιοποιηθούν σωστά τα πετρελαϊκά έσοδα που θα προκύψουν από τη συμφωνία για τα σύνορα.

«Νομίζω ότι η απειλή ότι τα έσοδα δεν θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος του λιβανέζικου λαού και για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου προέρχεται από την ύπαρξη μιας εντελώς διεφθαρμένης και εντελώς ανίκανης πολιτικής τάξης στο Λίβανο, η οποία απολαμβάνει την υποστήριξη και την προστασία της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Χοφ.

Αν και θα περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια προτού ο Λίβανος δει οποιαδήποτε οικονομική απόδοση από τις έρευνες φυσικού αερίου, υπάρχουν πολλά έμμεσα, βραχυπρόθεσμα οφέλη που προσφέρονται, δήλωσε η Χαϊταγιάν.

Μια δημόσια δέσμευση που θα αναλάβει η Total ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στο κοίτασμα Κανά θα μπορούσε να βοηθήσει να πειστούν περισσότερες επιχειρήσεις να επενδύσουν στον Λίβανο, γεγονός που θα δώσει στη λιβανέζικη κυβέρνηση πρόσθετα «χαρτιά για να παίξει με τους διαπραγματευτές, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους», δήλωσε επίσης η Χαϊταγιάν. «Αυτό θα μείωνε την πίεση για μεταρρυθμίσεις που τους ασκείται εδώ και τρεισήμισι χρόνια».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Λιβανέζο ομόλογό του, Αούν, για να συγχαρεί τον Λίβανο για τη ναυτιλιακή συμφωνία.

«Όλοι είναι χαρούμενοι που ο Λίβανος έκανε αυτή τη συμφωνία με το Ισραήλ, οπότε υπάρχει πολιτική ενέργεια που εγχέεται στην επιβίωση (της πολιτικής τάξης του Λιβάνου)», σημείωσε η Χαϊταγιάν.

Η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Ωστόσο, ο Χοφ αμφιβάλλει ότι θα οδηγήσει σε οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου στο εγγύς μέλλον. Αντιθέτως, θεωρεί τα επόμενα χρόνια ως μια δοκιμασία της προθυμίας της λιβανέζικης πολιτικής για μεταρρυθμίσεις και της ετοιμότητας της ελίτ να θέσει τις ανάγκες του κοινού πάνω από τις δικές της.

«Πέντε χρόνια είναι η εκτίμηση που βλέπει κανείς πιο συχνά [για την εξερεύνηση φυσικού αερίου]», δήλωσε ο Χοφ. «Αυτό δίνει στον λιβανέζικο λαό πέντε χρόνια για να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να δημιουργήσει ένα σύστημα που να αντικατοπτρίζει το κράτος δικαίου, τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και να οικοδομήσει ένα λιβανέζικο κράτος ικανό να χρησιμοποιήσει αυτούς τους θεόσταλτους πόρους προς όφελος του λιβανέζικου λαού».

Όσο για τον Μπαντράν, εξήγησε ότι η συμφωνία οδήγησε τη Χεζμπολάχ να «αναδειχθεί ξεκάθαρα ως ο κύριος συνομιλητής της κυβέρνησης Μπάιντεν και της Γαλλίας στο Λίβανο - μια αναγνώριση ότι είναι το μόνο κόμμα που έχει σημασία στο Λίβανο και που κυριαρχεί σε αυτόν».

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν όχι μόνο βοήθησε την Χεζμπολάχ στην οπτική του εξαναγκασμού του Ισραήλ να παραχωρήσει υπό πυρά, αλλά επίσης, η ίδια η συμφωνία εδραιώνει τη συνεργασία της Γαλλίας με τη Χεζμπολάχ, μαζί με άλλες πιθανές ξένες επενδύσεις».