Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει σε «μη φιλικούς» επενδυτές να πωλούν ενεργειακά μερίδια

Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει σε «μη φιλικούς» επενδυτές να πωλούν ενεργειακά μερίδια
Σάββατο, 06/08/2022 - 07:32

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας δεν θα επιτρέπει σε μη κατοίκους από φιλικές χώρες να εισέρχονται στο χρηματιστήριο από τις 8 Αυγούστου!

Η Ρωσία απαγόρευσε σε εταιρείες από χώρες που θεωρεί «μη φιλικές» να πωλούν μερίδια σε βασικά ενεργειακά έργα και συμφωνίες καταμερισμού της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή.

Η Ρωσία ανεβάζει έτσι τους τόνους στην αντιπαράθεση με τη Δύση, η οποία έχει επιβάλει μαζικές κυρώσεις στη Μόσχα. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, ενώ η ΕΕ σχεδιάζει να θέσει σε ισχύ εμπάργκο στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι δυτικές μεγάλες εταιρείες έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι εγκαταλείπουν κοινά έργα στη Ρωσία μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Ορισμένες διεθνείς εταιρείες κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη συμμετοχή τους, όπως η νορβηγική Equinor, η οποία δήλωσε στα τέλη Μαΐου ότι «η αποχώρηση από όλες τις κοινοπραξίες έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τη νορβηγική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κυρώσεων που σχετίζονται με τη Ρωσία».

Η Shell έχει ήδη ολοκληρώσει την πώληση των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης και λιπαντικών στη Ρωσία στη Lukoil, αλλά δεν έχει αποχωρήσει ακόμη από το έργο LNG Sakhalin-2.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ρωσική κυβέρνηση έδωσε στους ξένους επενδυτές μειοψηφίας της Σαχαλίνη-2 - τη Shell και τις ιαπωνικές Mitsui & Co και Mitsubishi - ένα μήνα για να διεκδικήσουν τα μερίδιά τους σε μια νέα οντότητα που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο έργο. Η Shell επιβεβαίωσε ότι εξετάζει τρόπους να αποχωρήσει από το έργο. Οι ιαπωνικές εταιρείες αναμένεται να συνεχίσουν να διατηρούν τα μερίδιά τους, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Κοΐτσι Χαγιούντα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η αμερικανική ExxonMobil, από την πλευρά της, δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει το πετρελαϊκό έργο Sakhalin-1 στη Ρωσία και δήλωσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία μεταβίβασης του μεριδίου 30% «σε άλλο μέρος». Ο ρωσικός κολοσσός Rosneft κατηγόρησε την Πέμπτη την Exxon για τη χαμηλή παραγωγή πετρελαίου στο έργο Sakhalin-1.

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας δεν θα επιτρέπει σε μη κατοίκους από φιλικές χώρες να εισέρχονται στο χρηματιστήριο από τις 8 Αυγούστου!

Οι μη κάτοικοι των φιλικών χωρών θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων από τις 8 Αυγούστου, ενώ απαιτείται περαιτέρω προσαρμογή των συναλλαγματικών συστημάτων για να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματιστηριακή αγορά. Η Mosbirch θα ανακοινώσει επιπλέον την ημερομηνία εισαγωγής στο χρηματιστήριο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πλατφόρμα συναλλαγών.

Σε σχέση με το προεδρικό διάταγμα αριθ. 520 της 5ης Αυγούστου 2022, απαιτείται πρόσθετη προσαρμογή των συναλλαγματικών συστημάτων για να επιτραπεί στους πελάτες μη κατοίκους η πρόσβαση στη χρηματιστηριακή αγορά. Η ημερομηνία χορήγησης της πρόσβασης στο χρηματιστήριο θα ανακοινωθεί επιπλέον", δήλωσε ο Mosbirzhi σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα συναλλαγών, οι επαγγελματίες συμμετέχοντες (τράπεζες, μεσίτες, εταιρείες διαχείρισης) μπορούν να εγγράψουν πελάτες μη κατοίκους στο Χρηματιστήριο της Μόσχας. Προκειμένου να παρέχουν πρόσβαση στους πελάτες, οι συμμετέχοντες υποχρεούνται να πραγματοποιούν ταυτοποίηση των πελατών και των προσώπων που τους ελέγχουν, καθώς και να παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες κατά την εγγραφή τους ή να προβαίνουν σε αλλαγές στα δεδομένα που παρέχονται κατά την εγγραφή, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα το Χρηματιστήριο της Μόσχας ανακοίνωσε ότι από τις 8 Αυγούστου θα επιτρέπει σε μη κατοίκους από φιλικές χώρες καθώς και σε μη κατοίκους των οποίων οι τελικοί δικαιούχοι είναι ρωσικά νομικά ή φυσικά πρόσωπα να συναλλάσσονται στις αγορές μετοχών και προθεσμιακών συμβολαίων.