ΕΣΠΕΝ: Φρένο στις προωθητικές ενέργειες και κίνδυνος αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος από τις ρυθμίσεις ΡΑΑΕΥ

ΕΣΠΕΝ: Φρένο στις προωθητικές ενέργειες και κίνδυνος αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος από τις ρυθμίσεις ΡΑΑΕΥ
Τετάρτη, 07/05/2025 - 07:50

Σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις εκφράζουν οι προμηθευτές ενέργειας για σειρά προτεινόμενων μέτρων σε ό,τι αφορά την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης που διενεργεί η ΡΑΑΕΥ σχετικά με τα προτεινόμενα ρυθμιστικά μέτρα για την αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας παρά το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ της παγίωσης των χρωματιστών τιμολογίων, επισημαίνει κάποιες ότι η υιοθέτηση κάποιων ρυθμίσεων θα περιορίσει τη λειτουργία του ανταγωνιστμού και θα πλήξει την εμπορική ελευθερία των παρόχων. Θέτει εκ νέου το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών σημειώνοντας ότι απαιτείται η άμεση επίλυση του αρρύθμιστου ζητήματος της διακοπής παροχής ρεύματος λόγω χρεών προς τον προηγούμενο προμηθευτή. Όπως αναφέρεται, μετά την ακύρωση σχετικών διατάξεων του Κώδικα Προμήθειας από το ΣτΕ, δεν υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει σε έναν νέο προμηθευτή να διακόψει την παροχή για οφειλές τρίτων. Αυτό δημιουργεί, κατά τον Σύνδεσμο, ένα κενό που θέτει σε δοκιμασία τη φερεγγυότητα της αγοράς και ενθαρρύνει την κακοπληρωτική συμπεριφορά.

Σημαντικές ενστάσεις εκφράζει και στο θέμα δώρων και προωθητικών ενεργειών που γίνεται από την πλευρά των προμηθευτών για την προσέλκυση καταναλωτών. Η ΡΑΑΕΥ προτείνει την καθολική απαγόρευση επανάκτησης των δώρων προσέλκυσης κάτι το οποίο σύμφωνα με τον ΕΣΠΕΝ όχι μόνο θα ενισχύσει την τάση ευκαιριακής συμπεριφοράς

εκ μέρους καταναλωτών, οι οποίοι, θα μπορούν, εφόσον

το επιθυμούν, να ασκούν το δικαίωμα αλλαγής εκπροσώπησης, σωρεύοντας δώρα προσέλκυσης και αδιαφορώντας για την οικονομική ζημία που προκαλούν στους προμηθευτές αλλά θα έχει αρνητική επίδραση και στο επίπεδο των τελικών τιμών.

«Τα δώρα προσέλκυσης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συνολικού σχεδιασμού των προσφερόμενων τιμολογίων εκ μέρους των προμηθευτών, η ανάκτηση της αξίας τους μέσω της συμβατικής σχέσης ενσωματώνεται στη διαμόρφωση της τελικής τιμής διάθεσης των προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εκ τούτου, η πρόταση της Αρχής για καθολική απαγόρευση ανάκτησης των δώρων προσέλκυσης επιδρά εμμέσως αρνητικά και στο επίπεδο των τελικών τιμών, στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας» αναφέρει χαρακτηριστικά. Προσθέτει δε ότι τα δώρα «είναι συνδεδεμένα με την τήρηση συγκεκριμένων όρων διάρκειας» και επομένως, η ανάκτησή τους σε περίπτωση αθέτησης είναι «νόμιμη, δίκαιη και απαραίτητη για την ισορροπία στις εμπορικές σχέσεις». Η καθολική απαγόρευση της επανάκτησης «δεν προβλέπεται στο ισχύον νομικό πλαίσιο» και «υπονομεύει τον θεμιτό ανταγωνισμό», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος.

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι ενστάσεις για τη ρύθμιση της εμπορικής επικοινωνίας. Ο ΕΣΠΕΝ χαρακτηρίζει «υπερβολικό» τον περιορισμό στη διαφήμιση παροχών υπό όρους, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να απαγορεύεται η προβολή εμπορικών προσφορών επειδή υπόκεινται σε αιρέσεις ή χρονικά κριτήρια». Αντιθέτως, υποστηρίζει ότι «η σαφής διατύπωση και όχι η σιωπή είναι το μέσο προστασίας του καταναλωτή». Ζητά να παραμείνει σε ισχύ το καθεστώς διαφάνειας και όχι προληπτικής λογοκρισίας, τονίζοντας ότι «δεν υφίσταται νομική βάση για ρύθμιση τέτοιας μορφής».

Αμφισβητεί επίσης ως τεχνικά ατεκμηρίωτο το μέτρο που προτείνει η ΡΑΑΕΥ για την υποχρέωση έξυπνου μετρητή ως προαπαιτούμενο για κλιμακωτά τιμολόγια και πακέτα, σημειώνοντας πως «δεν προκύπτει αντικειμενική ανάγκη» και πως οι πάροχοι μπορούν ήδη να τα διαχειριστούν με τους συμβατικούς μετρητές. Τονίζει δε ότι τα εν λόγω προϊόντα προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη, ιδίως σε πελάτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, χωρίς αντίστοιχη επιβάρυνση. Είναι προς το συμφέρον τόσο των καταναλωτών όσο και της αγοράς να διατηρηθεί επαρκής ευελιξία, εξυπηρετώντας τις διαφορετικές ανάγκες χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον η πρόβλεψη για έγκριση από τη ΡΑΑΕΥ κάθε μονομερούς τροποποίησης των συμβάσεων προμήθειας κρίνεται από τον ΕΣΠΕΝ υπέρμετρα περιοριστική και μη ευθυγραμμισμένη με τις γενικές αρχές του δικαίου. Ο Σύνδεσμος εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην πρόβλεψη προηγούμενης έγκρισης από τη ΡΑΑΕΥ για κάθε τροποποίηση όρων σύμβασης από τον προμηθευτή, τονίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή «συνιστά ουσιώδη αυστηροποίηση του υφιστάμενου πλαισίου και εγείρει ζήτημα συμβατότητας με βασικές αρχές του ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου».

Κατά τον ΕΣΠΕΝ, η προτεινόμενη υποχρέωση, σε συνδυασμό με τις χρονικές δεσμεύσεις –60 ημέρες πριν από την έναρξη ισχύος της τροποποίησης και 30 ημέρες προθεσμία για άσκηση δικαιώματος καταγγελίας από τον πελάτη– «παγώνει» για δύο και πλέον μήνες τη δυνατότητα του παρόχου να προσαρμόσει εμπορικούς και οικονομικούς όρους σε συνθήκες αυξημένου κόστους ή μεταβλητότητας.

Ο Σύνδεσμος προειδοποιεί ότι η ρύθμιση ακυρώνει στην πράξη το συμβατικό δικαίωμα αναπροσαρμογής, το οποίο προστατεύεται νομικά και εφαρμόζεται υπό διαφάνεια, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει τον ρόλο της σύμβασης ως εργαλείου κατανομής κινδύνων στην αγορά. Ζητά την απόσυρση της συγκεκριμένης πρόβλεψης και τη διαμόρφωση ενός ρυθμιστικού πλαισίου που «θα διασφαλίζει τη δυνατότητα τροποποιήσεων με διαφάνεια, αλλά χωρίς προσχηματική ή προληπτική παρέμβαση της ΡΑΑΕΥ».