Έως το τέλος Μαΐου θα ξεκινήσουν οι δοκιμές πλήρους λειτουργίας (System Tests) της ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα οδηγήσουν στην εμπορική λειτουργία ενσωματώνοντας πλέον το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας.
Έτσι, στο επόμενο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ, έχοντας ολοκληρώσει ήδη τις προκαταρκτικές δοκιμές του εξοπλισμού, καθώς και τις δοκιμές λειτουργίας των σταθμών μετατροπής, θα ξεκινήσει τις δοκιμές πλήρους λειτουργίας του συστήματος.
Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με την Διεύθυνση Λειτουργίας και Ελέγχου Συστήματος του ΑΔΜΗΕ και αποτελεί την τελευταία αλλά και την πλέον κρίσιμη διαδικασία προκειμένου το έργο να τεθεί σε λειτουργία.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής αποτελεί επί του παρόντος τη μεγαλύτερη επένδυση για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που γίνεται στην Ελλάδα με στόχο τον τερματισμό της «ηλεκτρικής απομόνωσης» της Κρήτης από το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας και την κάλυψη των αυξημένων μελλοντικών αναγκών του νησιού.
Η διαδρομή της ηλεκτρικής διασύνδεσης ξεκινά από τον Σταθμό Μετατροπής Αττικής, κοντά στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Από εκεί δύο καλώδια HVDC οδεύουν υπόγεια έως το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη Μεγάρων, όπου ποντίζονται στη θάλασσα και συνεχίζουν την υποθαλάσσια διαδρομή τους έως το σημείο προσαιγιάλωσης της Κορακιάς στην Κρήτη. Από την Κορακιά, τα δύο καλώδια οδεύουν προς τον σταθμό μετατροπής Δαμάστας και τελικά η διασύνδεση με το δίκτυο της Κρήτης ολοκληρώνεται μέσω του νέου υποσταθμού GIS Δαμάστας.
Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής–Κρήτης, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, θα διασφαλιστεί η αξιόπιστη και σταθερή λειτουργία του ενεργειακού δικτύου της Κρήτης, με άμεσα και σημαντικά οφέλη τόσο για τον τουρισμό όσο και για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στο νησί. Η διασύνδεση θα συμβάλει στη σταδιακή απεξάρτηση από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, μειώνοντας έτσι την περιβαλλοντική επιβάρυνση και την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Παράλληλα, θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας, γεγονός που συνεπάγεται και χαμηλότερες χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για όλους τους καταναλωτές στη χώρα. Η ηλεκτρική διασύνδεση καθιστά επίσης δυνατή την αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Κρήτης, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας και στη μείωση της ανάγκης διατήρησης εφεδρικών μονάδων παραγωγής.
Σε εθνικό επίπεδο, η διασύνδεση ενισχύει τη στρατηγική στόχευση για μείωση της πετρελαϊκής εξάρτησης της χώρας και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο και αποδοτικό ενεργειακό μοντέλο.
Εξάλλου εντός του Απριλίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με επιστολή της ενημέρωσε τον ΑΔΜΗΕ ότι συμφωνεί καταρχήν με τη διάθεση του 20% της Αριάδνη Interconnection στη State Grid. Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ διενήργησε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την διάθεση του 20% της Αριάδνης, δηλαδή της θυγατρικής του που υλοποίησε και θα λειτουργήσει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη – Αττική. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού υποβλήθηκε μόνο μια προσφορά από την State Grid International Development Belgium Ltd, η οποία αξιολογήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ και τον Οκτώβριο του 2024 αποφασίστηκε η κατακύρωση του διαγωνισμού και η διάθεση του 20% της Αριάδνης έναντι 62 εκατ. ευρώ.