Ποιες διασυνδέσεις «κουμπώνουν με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ

Ποιες διασυνδέσεις «κουμπώνουν με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ
Δευτέρα, 11/12/2023 - 06:22

Μια σειρά από γεγονότα τις τελευταίες εβδομάδες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ έχει μπει στις ράγες και θα προχωρήσει με γοργά βήματα.

Πριν λίγες ημέρες έκλεισε η συμφωνία μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων) από τον EuroAsia Interconnector στον ΑΔΜΗΕ, που αφορά στη μεταβίβαση -μεταξύ άλλων- της επιδότησης ύψους 657 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ από το Connecting Europe Facility της ΕΕ και όλων των μελετών και των αδειών. Επίσης, ανακοινώθηκε πως φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρία Great Sea Interconnector, θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας.

Τα στελέχη του διαχειριστή βρίσκονται σε μια σειρά από επαφές από την προηγούμενη εβδομάδα με τα πιο σημαντικά γεγονότα των τελευταίων ημερών να είναι η υπογραφή του μνημονίου Κατανόησης (MoU) στο Ντουμπάι, μεταξύ του διαχειριστή, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και της TAQA, καθετοποιημένου ενεργειακού ομίλου με έδρα το Άμπου Ντάμπι στο περιθώριο της COP 28. Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, βρέθηκε επίσης στην Κύπρο όπου είχε σειρά επαφών με την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και με τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, προκειμένου να ολοκληρωθούν ομαλά οι μεταβιβάσεις των αδειοδοτήσεων του έργου και όλες οι διαδικασίες προκειμένου να ανοίξει άμεσα ο δρόμος για την έναρξη της κατασκευής στο πεδίο.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης επιβεβαίωσε μιλώντας στον Φιλελεύθερο Κύπρου το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, όχι μόνο της TAQA, ενεργειακής εταιρείας με έδρα το Άμπου Ντάμπι. Όπως είπε «ενδιαφέρον για συμμετοχή στο έργο έχει εκφράσει και το fund Aluma από το Ισραήλ, με το οποίο ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία. Επιπλέον, επενδυτικά κεφάλαια από τις ΗΠΑ και αλλού έχουν προσεγγίσει τον ΑΔΜΗΕ το τελευταίο διάστημα και έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για επενδυτική συμμετοχή στο έργο. Επίσης, ενδιαφέρον για συμμετοχή στο έργο έχει εκφράσει και το fund Aluma από το Ισραήλ, με το οποίο ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία. Επιπλέον, επενδυτικά κεφάλαια από τις ΗΠΑ και αλλού έχουν προσεγγίσει τον ΑΔΜΗΕ το τελευταίο διάστημα και έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για επενδυτική συμμετοχή στο έργο». Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του Ισραήλ στο έργο ανέφερε πως το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την πρόοδο των τεχνικών προδιαγραφών για το κομμάτι Κύπρου- Ισραήλ και πως «το έργο έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Eργων Kοινού Eνδιαφέροντος της ΕΕ (PCI) ως τριμερής ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας (Κρήτης)- Κύπρου-Ισραήλ, υλοποιούμενη σε διαφορετικές φάσεις. Ως εκ τούτου, η πρώτη φάση, η διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, που είναι πιο ώριμη, μπαίνει σε φάση υλοποίησης και θα ακολουθήσει η διασύνδεση Κύπρος – Ισραήλ».

Πάντως, η συγκεκριμένη διασύνδεση θα «κουμπώσει», με τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY), με το διαχειριστή να εξετάζει τη μετοχική συμμετοχή στην εταιρεία (ELICA) που υλοποιεί το έργο καθώς και με τον ηλεκτρικό διάδρομο μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Γερμανίας (Green Aegean Interconnector) ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για να μεταφέρει αφενός την περίσσεια της πράσινης ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα και αφετέρου την ενέργεια από την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς την Κεντρική Ευρώπη.