Πότε ολοκληρώνονται οι διασυνδέσεις σε ΒΑ Αιγαίου και Δωδεκάνησα

Πότε ολοκληρώνονται οι διασυνδέσεις σε ΒΑ Αιγαίου και Δωδεκάνησα
Πέμπτη, 21/03/2024 - 06:22

Στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης συστήματος μεταφοράς(2025-2034) αποτελεί σημαντική παράμετρος η υλοποίηση των νησιωτικών διασυνδέσεων.

Έχουν υλοποιηθεί ήδη η Α’ Φάση, η Β’ και η Γ’ Φάση του έργου της διασύνδεσης των Κυκλάδων και είναι σε εξέλιξη η Δ’ Φάση αυτού. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης τα έργα της διασύνδεσης της Κρήτης, τα οποία είναι ιδιαίτερης σημασίας, λόγω των υψηλών φορτίων (ενέργεια και ισχύς) της Νήσου και λόγω του πλουσίου δυναμικού ΑΠΕ το οποίο διαθέτει. Ειδικότερα ο ΑΔΜΗΕ υλοποίησε το έργο της A' Φάσης της διασύνδεσης Κρήτης (Κρήτη-Πελοπόννησος), το οποίο και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2021. Παράλληλα, μέσω της θυγατρικής εταιρείας του «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION Α.Ε.Ε.Σ.» υλοποιείται το έργο της Β' Φάσης της διασύνδεσης Κρήτης (Κρήτη-Αττική) με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης το έτος 2024. Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ ενσωμάτωσε στον προγραμματισμό του μέσω των προηγούμενων και του παρόντος ΔΠΑ, τον σχεδιασμό του έργου της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων και τον σχεδιασμό του έργου της διασύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου

Το έργο της διασύνδεσης του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 1.208 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωση το 2030. Αφορά τη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα της ομάδας των Νήσων του Βορειοανατολικού Αιγαίου η οποία περιλαμβάνει τα εξής οκτώ αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα των ΜΔΝ Λήμνου, Άγιου Ευστρατίου, Σκύρου, Λέσβου, Χίου (Ψαρών), Σάμου (Φούρνων - Θύμαινας), Ικαρίας και Αγαθονησίου. Το έργο αποτελεί συνέχεια του έργου της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων.

Το έργο της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων αφορά τη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα της ομάδας των Νήσων του Νοτιοανατολικού Αιγαίου η οποία περιλαμβάνει τα εξής έξι αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα: Κάρπαθος (Κάσος διασύνδεση υπό ΜΤ), Ρόδος (Χάλκη διασύνδεση υπό ΜΤ), Σύμη, Κως - Κάλυμνος (Ψέριμος, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Λέρος, Λειψοί, Γυαλί διασύνδεση υπό ΜΤ), Πάτμος και Αρκιοί (Μαράθι διασύνδεση υπό ΜΤ). Έχει εκτιμώμενη ολοκλήρωση το 2029 και προϋπολογισμό 2.048 εκατ ευρώ. Στο δεκαετές πρόγραμμα η προτεινόμενη ονομαστική ισχύς του συνδέσμου VSC-HVDC προσαυξήθηκε στην τυποποιημένη τιμή των 1000 MW από την αρχική τιμή των 900 MW, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς εμπορικών συστημάτων διασύνδεσης VSC-HVDC, τις δυνατότητες επαύξησης της ισχύος των σταθμών ΑΠΕ (όλων των τεχνολογιών) που πρόκειται να αξιοποιήσουν τον σύνδεσμο, καθώς και το γεγονός ότι δεν υπεισέρχονται θεμελιώδεις διαφοροποιήσεις τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην κοστολόγηση έργων διασύνδεσης VSC-HVDC ικανότητας 900 MW ή 1000 MW.

Επίσης, έχουν παραμείνει αρκετά αυτόνομα νησιωτικά συστήματα στο Αιγαίο. Σήμερα, τα μικρής και μεσαίας κλίμακας αυτόνομα ηλεκτρικά νησιωτικά Συστήματα του Αιγαίου, αντιπροσωπεύουν το 10% περίπου της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.