«Ηλέκτρα»: Μεγάλος αριθμός αιτήσεων από δήμους για μείωση του ενεργειακού κόστους

«Ηλέκτρα»: Μεγάλος αριθμός αιτήσεων από δήμους για μείωση του ενεργειακού κόστους
Παρασκευή, 24/11/2023 - 06:08

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η παράταση μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη των υποψηφίων δικαιούχων στο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ».

Το προηγούμενο διάστημα είχαν δοθεί παρατάσεις καθώς πρόθεση του υπουργείου ενέργειας είναι να εξαντληθούν οι πόροι. Μέχρι τώρα σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επιτευχθεί τα ορόσημα χωρίς να έχουν τελείωσε οι προϋπολογισμοί. Υπάρχει κινητικότητα από τους δήμους, καθώς όλο και περισσότεροι θέλουν να εφαρμόσουν προγράμματα με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Στο πρόγραμμα το οποίο αφορά αποκλειστικά κλειστά κτίρια, αν και υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων αυτές δεν αφορούν ικανοποιητικό αριθμό μεγάλων σε τετραγωνικά κτιρίων. Το Πρόγραμμα επιδοτεί επεμβάσεις που αφορούν (μεταξύ άλλων) στο κέλυφος, τα συστήματα θέρμανσης / ψύξης, τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και στα συστήματα αυτονόμησης στοχεύοντας στην αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης των κτιρίων του Δημοσίου, τουλάχιστον έως την ενεργειακή κλάση Β, με παράλληλη επίτευξη, κατ’ ελάχιστον, 30% εξοικονόμησης ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες των τεχνικών συστημάτων που εξυπηρετούν το κτίριο και 30% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η συνολική επένδυση του έργου θα συμβάλλει στη μείωση της ηλεκτρικής κατανάλωσης κατά 600 εκ. kWh ετησίως και στην ενεργειακή ανακαίνιση 2.5 εκ. m² ωφέλιμης επιφάνειας έως το 2026. Η επένδυση περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα για τη στήριξη των μικρότερων και νησιωτικών περιοχών, των λιγνιτικών περιοχών (ως ρήτρα δίκαιης μετάβασης) καθώς και των περιοχών που πλήγηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 με τη μορφή της δυνατότητας υποβολής και μικρότερων αιτήσεων.

Το ζήτημα με τις τεχνικές μελέτες

Από πολλά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει επισημανθεί πως δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό για να προετοιμάσει τις τεχνικές μελέτες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις. Ωστόσο, η προετοιμασία του φακέλου αν δεν έχει τεχνική επάρκεια ο δήμος, τότε μπορεί να αποφανθεί στην περιφέρεια η σε εξωτερικό σύμβουλο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας είναι πολύ μικρός ο αριθμός των δήμων που έχουν υποβάλει σχέδιο ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων τους, προϋπόθεση σημαντική και όσα σχέδια υπήρχαν είναι προγενέστερα δεν πληρούν τις προδιαγραφές.

Τι προβλέπει το ΕΣΕΚ

Το νέο εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το κλίμα προβλέπει πως θα βελτιωθεί το πρόγραμμα Ηλέκτρα όσο και η συνεχής παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας των δημόσιων κτιρίων με στόχο την ετήσια μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας σε όλους του δημόσιους φορείς. «Σε κάθε περίπτωση βασική προτεραιότητα για τα δημόσια κτίρια θα αποτελέσει η προώθηση των τεχνικά εφικτών και βέλτιστων από πλευράς κοινωνικού κόστους και αποτελέσματος μέτρων και προγραμμάτων. Επιπρόσθετα, η χρηματοδότηση των ενεργειακών αναβαθμίσεων των δημόσιων κτιρίων θα πραγματοποιείται βάσει των Σχεδίων Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων των Δήμων και Περιφερειών και των Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών. Προς αυτή την κατεύθυνση θα επιδιωχθεί η ψηφιοποίηση των παραπάνω σχεδίων με σκοπό την αποδοτικότερη παρακολούθηση της υλοποίησης τους».