Λογαριασμοί ρεύματος: 3+1 οι επιλογές των καταναλωτών από το νέο έτος

Λογαριασμοί ρεύματος: 3+1 οι επιλογές των καταναλωτών από το νέο έτος
Παρασκευή, 03/11/2023 - 06:23

Οι επιλογές που θα έχουν οι καταναλωτές για τους λογαριασμούς ρεύματος.

Τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας θα ισχύουν στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2024. Σε τέσσερις διαφορετικές χρωματικές σημάνσεις, μπλε, πράσινο, κίτρινο και πορτοκαλί, οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος παρουσιάστηκαν χθες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι προμηθευτές θα πρέπει έως την 1 Δεκεμβρίου να ενημερώσουν τους καταναλωτές, οι οποίοι θα επιλέξουν ποιο τιμολόγιο θέλουν αλλά μόνο μεταξύ των τριών χρωμάτων. Και αυτό διότι στο πράσινο τμολόγιο, το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους παρόχους για έναν χρόνο, θα μεταπέσουν όσοι δεν επιλέξουν κάποιες από τις άλλες τρεις κατηγορίες.

Περίπου 3 εκατομμύρια καταναλωτές, οι περισσότεροι ανήκουν στο πελατολόγιο της ΔΕΗ, θα μεταπέσουν απευθείας στο νέο αυτό το τιμολόγιο και εφόσον το επιλέξουν θα μπορούν να παραμείνουν σε αυτό και μετά την 1η Ιανουαρίου 2025.

Ειδικότερα, τα χαρακτηριστικά των τιμολογίων είναι:

-Πράσινο: Πρόκειται για ενιαίο τιμολόγιο στο οποίο κάθε την 1η κάθε μήνα θα είναι γνωστή η τιμή που θα ισχύσει τον επόμενο μήνα και θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο που θα οριστεί με Υπουργική Απόφαση, συν το περιθώριο κέρδους που θα εφαρμόζει κάθε προμηθευτής. Η τιμή θα αλλάζει κάθε μήνα οπότε θα διορθώνονται προς τα πάνω ή κάτω τα τιμολόγια με βάση την εξέλιξη στη χονδρική αγορά τον προηγούμενο μήνα.

-Μπλε: Τιμολόγιο ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.

-Κίτρινο: Είναι τα κυμαινόμενα τιμολόγια συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

1) Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής ex-ante. Πρόκειται για τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση (€/KWh), η οποία:(α) είτε προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης, (β) είτε προκύπτει από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης.

2)Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής ex post. Πρόκειται για τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση (€/KWh), η οποία όπως και στην προηγούμενη περίπτωση προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς είτε από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμούδιακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται το αργότερο δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης.

-Πορτοκαλί: Είναι το τιμολόγιο που δίνει τη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή του είναι ο καταναλωτής να διαθέτει έξυπνο μετρητή.

Το πράσινο τιμολόγιο, σύμφωνα με τον υπουργό, εκτιμάται ότι θα είναι ανταγωνιστικό και με χαμηλότερες χρεώσεις. Και αυτό γιατί θα είναι απόλυτα συγκρίσιμες οι τιμές, καθώς όποια έκπτωση θέλουν να κάνουν οι πάροχοι θα ενσωματώνεται στην τελική τιμή και θα μπορεί να συγκριθεί. Μέχρι σήμερα, όπως τόνισε, δεν ξέρει κανείς ποια εταιρεία είχε τις χαμηλότερες τιμές, καθώς είναι πολλές οι μεταβλητές και οι αστερίσκοι και έτσι οι τιμές που ανακοινώνονται κάθε μήνα δεν είναι συγκρίσιμες.

Επιπλέον, το νέο τιμολόγιο, αν και θα δημιουργείται με πρόβλεψη τιμής, θα έχει μικρότερο κόστος αντιστάθμισης κινδύνου από το σημερινό τιμολόγιο με πρόβλεψη τιμής, γιατί θα έχει και μηχανισμό διόρθωσης τον επόμενο μήνα. Αυτή είναι ουσιαστικά η καινοτομία αυτού του τιμολογίου, αφού θα μπορούν οι προμηθευτές, μέρος του κόστους του κινδύνου να δώσουν χαμηλότερη τιμή από αυτή που θα διαμορφωθεί να το μετακυλούν τον επόμενο μήνα.

Όπως είπε κατά την παρουσίαση των νέων τιμολογίων η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου αναφερόμενη στο νέο τιμολόγιο «Θεσπίζουμε ένα νέο ειδικό τιμολόγιο στο οποίο θα μεταπέσουν όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν διαφορετικό προϊόν της αρεσκείας τους. Βασικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου τιμολογίου είναι ότι οι καταναλωτές θα γνωρίζουν την 1η ημέρα κάθε μήνα την τιμή που θα πληρώνουν. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε τη δυνατότητα των καταναλωτών να επαληθεύουν τις χρεώσεις στους λογαριασμούς τους και να συγκρίνουν με ευχέρεια τα τιμολόγια μεταξύ των προμηθευτών».