Αλλάζουν οι λογαριασμοί ρεύματος - Τελειώνουν οι επιδότησεις

Αλλάζουν οι λογαριασμοί ρεύματος - Τελειώνουν οι επιδότησεις
Σάββατο, 30/09/2023 - 07:08

Με το σημερινό σύστημα τιμολογιακής πολιτικής να οδεύει προς το τέλος της, νοικοκυριά και αγρότες ενισχύονται με επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος Οκτωβρίου που θα ισχύσουν από αύριο.

Το σύστημα τιμολόγησης θα ισχύσει για άλλους δύο μήνες και μαζί του θα συμπαρασύρει και το καθεστώς των οριζόντιων επιδοτήσεων.

Μέχρι το τέλος του χρόνου το καθεστώς που ισχύει σήμερα, με την ανάγκη επιδοτήσεων να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα -22 εκατ. ευρώ για τον Οκτώβριο- για τους λογαριασμούς ρεύματος, θα παραμείνει.

Η πολιτική των λελογισμένων επιδοτήσεων ακολουθήθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες, ως αποτέλεσμα της σχετικής σταθερότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου, αλλά και των περιορισμένων εσόδων του ειδικού μηχανισμού που έχει επιβληθεί στην χονδρική αγορά ρεύματος από τον Ιούλιο του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ από την αρχή της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων, το πλαφόν στη χονδρική αγορά ρεύματος έχει αποδώσει 3,44 δις ευρώ, όταν το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων που έχουν δοθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ξεπερνάει τα 9 δις ευρώ. Τους τελευταίους μήνες δε καθώς μειώνεται η τιμή του φυσικού αερίου και κινείται το επίπεδο των 35 ευρώ/MWh αντιστοίχως, αν και το τελευταίο διάστημα έχει αυξητική τάση προσεγγίζοντας και τα 40 ευρώ/MWh, έχουν μειωθεί και τα έσοδα του μηχανισμού.

Το βλέμμα των καταναλωτών αλλά και των προμηθευτών είναι στραμμένο στη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν από τις αρχές του έτους όταν θα έχουν αρθεί τα έκτακτα μέτρα και η υποχρέωση της μηνιαίας τιμολόγησης.

Όπως έχει πει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης το θέμα των επιδοτήσεων εφόσον η τιμή ηλεκτρισμού κινηθεί σε ακραία επίπεδα θα μπει επί τάπητος. Κάτι ωστόσο που δεν θεωρείται πιθανό. Το βάρος όλο θα πέσει στους ενεργειακά και κοινωνικά ευάλωτους με τις αλλαγές που προωθούνται ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και η ρευματοκλοπή.

Ηδη βρίσκονται σε τελικό στάδιο οι διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων για τη διαμόρφωση των νέων κανόνων λειτουργίας της λιανικής αγοράς ρεύματος που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2024.

Η δυνατότητα μετακίνησης των καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή, χωρίς παράλληλα να σωρεύονται «φέσια» στις εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η ΡΑΑΕΥ θα πρέπει να καταλήξει έως τα μέσα Οκτωβρίου σε κοινά αποδεκτές προτάσεις που θα υποβάλλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να τροποποιηθεί ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σύμφωνα με τις ενισχύσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο, παραμένουν σταθερά, σε σχέση με τα αντίστοιχα του τρέχοντος μήνα.

Συγκεκριμένα, για τον Οκτώβριο οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

-Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση ανέρχεται σε 15€/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

-Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

-Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 €/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

-Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση ανέρχεται στα 15€/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.