Λογαριασμοί ρεύματος: Πού βρίσκεται η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη τιμών

Λογαριασμοί ρεύματος: Πού βρίσκεται η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη τιμών
Τρίτη, 01/08/2023 - 08:17

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κατέγραψαν αυξητική τάση σε όλες τις αγορές τις τελευταίες ημέρες ενώ η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις χώρες με την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κατέγραψαν αυξητική τάση σε όλες τις αγορές τις τελευταίες ημέρες, με τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Τουρκία και το Βέλγιο να έχουν από τις χαμηλότερες τιμές, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις χώρες με την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος για το μήνα Ιούλιο.

Η μείωση της δυναμικότητας των πυρηνικών εργοστασίων στη Γαλλία οδήγησε σε μικρή αύξηση της τιμής, όμως η Γαλλία απέχει αρκετά από τις πρώτες θέσεις συνολικά για τον Ιούλιο. Μέχρι τα τέλη του μήνα συνολικά 12 πυρηνικοί σταθμοί έχουν προγραμματιστεί να επανεκκινήσουν στη Γαλλία. Σημαντική άνοδο καταγράφηκε την Τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που οφείλεται στην άνοδο της αιολικής ενέργειας περισσότερο. Σε ό, τι αφορά τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου το ίδιο διάστημα κατέγραφαν πτωτική τάση, σε αντίθεση με τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στις περισσότερες συνεδριάσεις. Οι υψηλές θερμοκρασίες έφεραν αύξηση της ζήτησης και η επιμονή αυτών των θερμοκρασιών εκτιμάται ότι θα ασκήσουν πίεση στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Ένας άλλος λόγος που επιτείνει την αβεβαιότητα στην αγορά είναι η συνέχιση των επιθέσεων στο έδαφος της Ουκρανίας, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προμήθεια αερίου. Επιπλέον, τον Αύγουστο έχουν προγραμματιστεί εργασίες συντήρησης στη Νορβηγία, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον αβεβαιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται πως το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την παράταση έως και τις 31 Δεκεμβρίου του μηχανισμού επιστροφής των υπερεσόδων στη χονδρική αγορά, που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022 και ήδη έχει αποδώσει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ έως σήμερα στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένου κόστους λόγω της ενεργειακής κρίσης για τους καταναλωτές. Τους επόμενους μήνες θα αξιολογηθεί η κατάσταση που πρόκειται να διαμορφωθεί στις διεθνείς ενεργειακές αγορές και αναλόγως θα αποφασιστεί η αναγκαιότητα ύπαρξης του παραπάνω έκτακτου μέτρου.Για την ίδια ίδια περίοδο αποφασίστηκε η αναστολή εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.