Λογαριασμοί ρεύματος: Από αναβολή σε αναβολή οι ανακοινώσεις των επιδοτήσεων

Λογαριασμοί ρεύματος: Από αναβολή σε αναβολή οι ανακοινώσεις των επιδοτήσεων
Πέμπτη, 04/05/2023 - 06:47

Το υπουργείο Ενέργειας αναβάλει συνεχώς τις ανακοινώσεις των επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα για το μήνα Μάιο, χωρίς να υπάρχει κάποια πειστική εξήγηση.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πληροφορίες πως η επιδότηση αυτή, όταν ανακοινωθεί, θα αφορά δύο μήνες δηλαδή και τον Ιούνιο. Βέβαια οι πάροχοι ενέργειας ανακοινώνουν όπως είναι γνωστό κάθε μηνά άλλες τιμές ρεύματος, επομένως υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες.

Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επιδοτήσεις θα είναι μικρότερες από του Απριλίου, εξαιτίας και των μικρότερων τιμολογίων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι. Επομένως, αν συνεχίσουν οι πάροχοι να ανακοινώνουν μειωμένα τιμολόγια πολύ κάτω από τα 15 λεπτά δεν αποκλείεται να υπάρχει κατάργηση των επιδοτήσεων. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι δεν θα γίνει αυτό εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Να σημειωθεί πως η μέσω χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στη χώρα μας κινείται σε πτωτικά επίπεδα. Τον τελευταίο μήνα είναι στα 121 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Η Ελλάδα πάντως παραμένει στις πιο ακριβές αγορές στην Ευρώπη, χθες είχε την ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δελτίο ενεργειακής ανάλυσης του ΙΕΝΕ(24-30/4), «η αυξημένη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ (+39%) αλλά και η πτώση στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού της ελληνικής αγοράς. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο, παραμένοντας κάτω από τις 0.8 TWh (787 GWh). Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 850 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (63 GWh). Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 49 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 46%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 342 GWh, σημειώνοντας άνοδο 39% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 3% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 21 GWh (+22% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 200 GWh καλύπτοντας το 27% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 35 GWh κάλυψε το 5% της ζήτησης ηλεκτρισμού».