Ηλεκτρική ενέργεια: Μείζον θέμα για τις εταιρείες οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Ηλεκτρική ενέργεια: Μείζον θέμα για τις εταιρείες οι στρατηγικοί κακοπληρωτές
Πέμπτη, 23/02/2023 - 06:49

Παραμένει το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών στην ενέργεια, θέμα το οποίο θα θέσουν εκ νέου οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει διογκωθεί ιδιαίτερα από το καλοκαίρι και μετά όπου με βάση το νέο μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού οι καταναλωτές μπορούν να μετακινούνται από εταιρεία σε εταιρεία χωρίς «πέναλτι», ο σύνδεσμος των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα ζητήσει εκ νέου τη θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και όχι οι ευάλωτοι καταναλωτές ή όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των λογαριασμών τους και προχωρούν σε διακανονισμούς και ρυθμίσεις των οφειλών τους.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια μετά την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφαιρεί από τους προμηθευτές το δικαίωμα αποκοπής των παροχών σε οφειλέτες που έχουν μετακινηθεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Σε νέο διάβημα με επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να προχωρήσει ο σύνδεσμος των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) ζητώντας για μια ακόμη φορά τη θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος της αποκοπής των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια μετά την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφαιρεί από τους προμηθευτές το δικαίωμα αποκοπής των παροχών σε οφειλέτες που έχουν μετακινηθεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Να ανακοπεί η δυνατότητα αξιοποίησης των κενών της νομοθεσίας

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αξιοποιώντας τα κενά της νομοθεσίας αλλά έχοντας παράλληλα αναπτύξει διάφορους τρόπους μετακίνησης από εταιρεία σε εταιρεία αλλάζοντας μετρητές ή ΑΦΜ, αφήνουν πίσω τους «φέσια» για τα οποία οι εταιρείες δεν μπορούν να κάνουν κάτι.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του κλάδου, στόχος δεν είναι με την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας να δυσκολέψουμε τη ζωή των καταναλωτών που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά να ανακοπεί η δυνατότητα των στρατηγικών κακοπληρωτών να αξιοποιούν τα κενά της νομοθεσίας.

Η όλη υπόθεση έχει συζητηθεί κατ΄ επανάληψη τόσο με το ΥΠΕΝ όσο και με τη ΡΑΕ η οποία ανέλαβε πρωτοβουλία διαλόγου που κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις, για τις οποίες όμως δεν έχει γίνει κάτι και παραμένουν στα συρτάρια.

Τι προτείνουν οι προμηθευτές

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς η πρόταση των προμηθευτών, δεδομένης και της ανόδου των τιμών που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση, είναι να καταστεί υποχρεωτική η παροχή διευκολύνσεων προς τους καταναλωτές για την αποπληρωμή των λογαριασμών τους. Θα μπορούσε μάλιστα να υιοθετηθεί ένας τυποποιημένος τρόπος ρύθμισης των οφειλών που θα δύναται να αλλάξει μόνο επί τα βελτίω.

Στο πλαίσιο αυτό οι προμηθευτές ζητούν να διατηρείται η δυνατότητα αποκοπής και στην περίπτωση που έχει γίνει αλλαγή παρόχου, εφόσον ο καταναλωτής δεν τηρεί τη ρύθμιση της παλαιότερης οφειλής του. Δηλαδή και ο προηγούμενος πάροχος να έχει τη δυνατότητα να ζητεί την αποκοπή εάν δεν αποπληρώνονται οι οφειλές.

Το πρόβλημα με την Καθολική Υπηρεσία

Στην ίδια κατεύθυνση οι προμηθευτές έχουν ζητήσει και αλλαγές σε σχέση με την Καθολική Υπηρεσία, που έχει θεσπιστεί για την ένταξη καταναλωτών που τους έχει καταγγελθεί η σύμβαση, ως καθεστώς προστασίας μέχρι να βρουν νέο πάροχο. Σύμφωνα με υπολογισμούς της αγοράς, η Καθολική Υπηρεσία η οποία το 2022 ήταν ο πάροχος που έγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση πελατών μεταξύ των προμηθευτών, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, 70-80% στεγάζει στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Οι προμηθευτές έχουν ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες στη βάση γνωμοδότησης της ΡΑΕ, η οποία προβλέπει μέγιστη χρονική διάρκεια παραμονής 3 μηνών, με εξαίρεση τους ευάλωτους καταναλωτές. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει μπει σε έναν διάλογο με την αγορά, με πρόθεση να επανεξετάσει τη λειτουργία της Καθολικής Υπηρεσίας, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει βρεθεί κοινός τόπος. Οι προμηθευτές από την πλευρά τους εξετάζουν παράλληλα τη δημιουργία ενός είδους ενεργειακού Τειρεσία, ως εργαλείο για τον έλεγχο των επισφαλειών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σε ότι αφορά την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών παράγοντές της αγοράς σημειώνουν ότι οι επιδοτήσεις που παρέχονται από την πολιτεία έχουν ανακόψει το κύμα που έχει παρατηρηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, υπάρχει αβεβαιότητα εκφράζοντας ανησυχίες για το μέλλον δεδομένου ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει φθάσει ακόμη στο τέλος της και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος νέας ανόδου των τιμών ειδικά το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η αγορά παρακολουθεί προσεκτικα τις εξελίξεις ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξει και νέα αναζωπύρωση. Πάντως βέβαιο θεωρείται ότι οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα αλλά θα παραμείνουν στα επίπεδα των 150-170 ευρώ/MWh όσο δηλαδή διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές μετά τις επιδοτήσεις επίπεδα που μπορεί να οδηγήσουν σε νέο κύμα αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.