Ο καιρός το Δεκέμβριο θα δοκιμάσει τις αντοχές της Ευρώπης

Ο καιρός το Δεκέμβριο θα δοκιμάσει τις αντοχές της Ευρώπης
Παρασκευή, 02/12/2022 - 11:57

Μπροστά στα δύσκολα βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Ήδη προκαλεί προβληματισμό η άνοδος της τιμής του TTF πρόσφατα, καθώς υπήρξε αρκετά απότομη, της τάξης του 50% μέσα σε λίγες ημέρες.

Η αύξηση αποδίδεται αφενός στην ολοένα και μεγαλύτερη άντληση από τις αποθήκες ως αποτέλεσμα του πιο ψυχρού καιρού και της ζήτησης.

Ταυτόχρονα οι μετεωρολόγοι βλέπουν απότομη πτώση της θερμοκρασίας στις περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, πράγμα που αν συμβεί θα εκτοξεύσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο .

Ένα τέτοιο κύμα ψύχους θα αποτελούσε επί της ουσίας την πρώτη σοβαρή δοκιμασία για το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα.

Οι θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη θα πέσουν κατακόρυφα αυτόν τον μήνα μετά από έναν σχετικά ήπιο Νοέμβριο, και η αυξημένη πίεση στις προμήθειες φυσικού αερίου θα δοκιμάσει τα εύθραυστα ενεργειακά δίκτυα της περιοχής, γράφει το Bloomberg.

Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις της Maxar Technologies Inc. και της Marex υποδεικνύουν μεγαλύτερη πιθανότητα για ψυχρότερες μέρες από το μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου. Ψυχρός αέρας θα φυσάει από την Αρκτική τουλάχιστον για ένα σημαντικό μέρος του Δεκεμβρίου.

«Η ψυχρή έναρξη του Δεκεμβρίου θα αποφέρει αυξημένη ζήτηση στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, με το ενδεχόμενο αυτό να συνεχιστεί και στο δεύτερο μισό του μήνα», δήλωσε ο Matthew Dross, μετεωρολόγος της Maxar.

Ένα πιο ήπιο από το κανονικό φθινόπωρο επέτρεψε στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να ξαναγεμίσουν τις δεξαμενές φυσικού αερίου και η πρώτη παρατεταμένη ψυχρή περίοδος θα καταπονήσει αυτή την αποθήκευση.

Αλλά δεν είναι μόνο η Ευρώπη που πρέπει να ντυθεί καλά.

Τα συνδυασμένα ψυχρά μέτωπα στην Ασία και την Ευρώπη θα μπορούσαν να αυξήσουν τον ανταγωνισμό για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, καθώς οι χώρες προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις ρωσικές ροές φυσικού αερίου - εν μέρει με LNG.

Οι ψυχρότερες συνθήκες που αναμένονται στην Ευρώπη οφείλονται σε μια ασύμμετρη, ασθενέστερη πολική δίνη και σε μια συνεχιζόμενη διάσπαση της δίνης σε χαμηλότερα επίπεδα, δήλωσε ο μετεωρολόγος της Marex, Alexandre Fierro. Αυτό θα ενισχύσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση.