Μικρή μείωση στα τιμολόγια ρεύματος τον Δεκέμβριο- Οι εκτιμήσεις

Μικρή μείωση στα τιμολόγια ρεύματος τον Δεκέμβριο- Οι εκτιμήσεις
Παρασκευή, 18/11/2022 - 06:52

Τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον Δεκέμβριο θα ανακοινώσουν σε δύο ημέρες οι προμηθευτές. Αναμένεται μικρή αποκλιμάκωση στις χρεώσεις σε σχέση με τα τιμολόγια που ισχύουν τον Νοέμβριο.

Εκτιμάται ότι η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και της χονδρεμπορικής τιμής θα οδηγήσει σε τιμολόγια σχεδόν δέκα λεπτά χαμηλότερα από τον Νοέμβριο, δηλαδή κοντά στα επίπεδα των 30 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Αυτό θα δώσει μεγάλη ανάσα στον προϋπολογισμό καθώς οι επιδοτήσεις προκειμένου τα τιμολόγια να διαμορφωθούν για τον καταναλωτή στα 15 με 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα θα είναι χαμηλότερες από τον Νοέμβριο και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μόνο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και δεν θα χρειαστεί η ενίσχυση από τον προϋπολογισμό. Και τον Νοέμβριο η επιδότηση που έφτασε στα 430 εκατ. ευρώ καλύφθηκε στο σύνολό της από το ΤΕΜ και δεν χρειάστηκε να βάλει… πλάτη ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος μέχρι τώρα έχει συνεισφέρει με δυσθεώρητα ποσά στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί για επιδοτήσεις στο ρεύμα περίπου 7 δις ευρώ για επιδοτήσεις εκ των οποίων τα 5 δις ευρώ έχουν προκύψει από τον μηχανισμό παρακράτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρισμού και τα υπόλοιπα 2 δις από τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις εξάλλου η έκτακτη εισφορά στα υπερέσοδα των προμηθευτών, που επέβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας ενδέχεται να οδηγήσει τις εταιρείες προμήθειας σε πιο ανταγωνιστικές χρεώσεις, επιλέγοντας να προσφέρουν οι ίδιες το όποιο όφελος στους καταναλωτές, αντί να το αποδώσουν στο ΤΕΜ το επόμενο τρίμηνο.

Οι κλιμακωτές επιδοτήσεις και το κίνητρο της εξοικονόμησης

Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι το ύψος της επιδότησης θα συνεχίσει να μην είναι ενιαίο για όλες τις καταναλώσεις, αλλά διαφοροποιείται ανά κλιμάκιο κατανάλωσης, κατά τρόπο που το πρώτο κλιμάκιο ως 500 KWh τον μήνα να παίρνει την υψηλότερη επιδότηση. Ακολουθεί το δεύτερο κλιμάκιο για κατανάλωση από 501 ως 1.000 KWh τον μήνα και το τρίτο κλιμάκιο, για καταναλώσεις πάνω από 1.001 KWh τον μήνα που παίρνει και τη χαμηλότερη επιδότηση.

Η φθίνουσα κλιμάκωση της επιδότησης έχει επιλεγεί ως κίνητρο για την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού αν και έχει συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στον περιορισμό του συνολικού κόστους των επιδοτήσεων. Πάντως προβλέπεται και μπόνους μειωμένης κατανάλωσης, αν το νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021. Για τον Νοέμβριο, το μπόνους εξοικονόμησης ήταν 50 ευρώ/MWh.

Πτώση στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος κατά 9,9%

Σε ότι αφορά τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις προοπτικές μείωσης των τιμολογίων πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου ΤΤF στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου, που αποτελούν το benchmark για τη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού τον επόμενο μήνα, τις περισσότερες ημέρες του Νοεμβρίου ως σήμερα κυμαινόταν μεταξύ 110- 120 ευρώ/MWh. Η πορεία αυτή εάν συνεχιστεί, αφήνει περιθώρια ώστε οι τιμές χονδρικής του ρεύματος να κινηθούν σε επίπεδα ανάλογα με αυτά του Νοεμβρίου ή και λίγο χαμηλότερα.

Η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού στο διάστημα από 1/11 ως 18/11/2022 διαμορφώθηκε στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας στα 205,38 ευρώ/MWh, έναντι μέσης τιμής χονδρικής τον Οκτώβριο στα 232,60 ευρώ/MWh.

Για σήμερα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 222,62 ευρώ/MWh με πτώση 9,9%, ενώ η τιμή TTF στα συμβόλαια Δεκεμβρίου έκλεισε χθες στην ενδοημερήσια αγορά του ολλανδικού hub στα 115,500, με άνοδο 1,405%.