Δύο επιστολές σε Κομισιόν από Ελλάδα - Για πλαφόν και Ταμείο Αντιστάθμισης Κινδύνου

Δύο επιστολές σε Κομισιόν από Ελλάδα - Για πλαφόν και Ταμείο Αντιστάθμισης Κινδύνου
Τρίτη, 27/09/2022 - 05:39

Δύο επιστολές προς την Κομισιόν αποστέλλει η ελληνική πλευρά ενόψει του κρίσιμου Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Η μια επιστολή αφορά στο ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο και συνυπογράφεται από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και του Βελγίου και η δεύτερη που αφορά σε πρόταση ενός Ταμείου Αντιστάθμισης Κινδύνου, υπογράφεται μόνο από τον Ελληνα υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα.

Όπως αναφέρουν γνώστες του θέματος στην κοινή πρόταση που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των πρέσβεων στις Βρυξέλλες, αφορά στη δυνατότητα επιβολής πλαφόν και στην τιμή του ηλεκτρισμού που παράγεται από φυσικό αέριο.

Η κοινή πρόταση των τεσσάρων για το πλαφόν

Η πρώτη από τις επιστολές που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των πρέσβεων στις Βρυξέλλες, θα συνυπογράφεται από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας και θα αφορά τη δυνατότητα επιβολής πλαφόν και στην τιμή του ηλεκτρισμού που παράγεται από φυσικό αέριο.

Στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Το σκεπτικό πίσω από το συγκεκριμένο μέτρο είναι ότι το πλαφόν θα βοηθήσει τόσο στον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, όσο και στον έλεγχο των τιμών βοηθώντας τις χώρες να περιορίσουν τις «μη βιώσιμες πληθωριστικές πιέσεις» που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Καταβάλλονται προσπάθειες η συγκεκριμένη επιστολή να υπογραφεί και από άλλες χώρες μέλη πέραν των τεσσάρων. «Ναι» λένε Ρουμανία, Μάλτα κ.α., άλλα κράτη έχουν εκφράσει τη στήριξή τους, ωστόσο προτείνουν ορισμένες τροποποιήσεις ενώ κάποια άλλα αντιτίθενται στον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου.

Όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία, που υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός των τιμών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού υπονομεύοντας την ικανότητα της ΕΕ να προσελκύει παραδόσεις φυσικού αερίου τον εφετινό χειμώνα.

Ταμείο Αντιστάθμισης Κινδύνου

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η δεύτερη επιστολή προς την Κομισιόν, θα απευθύνεται στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και την επίτροπο Ενέργειας, Κάρντι Σίμσον και αφορά στην πρόταση δημιουργίας ενός Ταμείου για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Θα είναι στα πρότυπα του Ταμείου που έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ, αναπροσαρμόζοντας τις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Στην επιστολή Σκρέκα θα παρουσιάζεται το ελληνικό σχέδιο αναπροσαρμογής των ΥΚΩ δηλαδή των χρεώσεων που επιβάλλονται σε όλους τους καταναλωτές για την αντιστάθμιση του κόστους παροχής της ενέργειας στα νησιά στην ίδια τιμή με το ηπειρωτικό σύστημα.

Με δεδομένο ότι οι άλλες χώρες της ΕΕ δεν έχουν στους λογαριασμούς τους χρεώσεις ΥΚΩ η πρόταση Σκρέκα προβλέπει την επιβολή μιας ρυθμιζόμενης χρέωσης σε όλους τους καταναλωτές για τη δημιουργία του αποθεματικού αντιμετώπισης κρίσεων.

Οι αναπροσαρμογές των χρεώσεων ΥΚΩ

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει από τον Αύγουστο ότι τα ελληνικά ΥΚΩ θα αυξηθούν σε κάποιες κατηγορίες καταναλωτών, καθώς θα υιοθετηθεί ενιαία χρέωση για τις τρεις υφιστάμενες κλίμακες κατανάλωσης. Η χρέωση αυτή θα είναι 1,7 λεπτά/KWh και θα σημάνει αύξηση κατά 1,01 λεπτό/KWh για τις τετραμηνιαίες καταναλώσεις έως 1600KWh που πλήρωναν 0,69 λεπτά/KWh. Αντίθετα, η επιβάρυνση για ΥΚΩ θα μειωθεί για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν 1601 – 2000 KW.

Μείωση θα επέλθει και στην επόμενη κλίμακα κατανάλωσης δηλαδή πάνω από 2000 KWhπου σήμερα η χρέωση είναι 8,5 λεπτά/KWh. Αύξηση θα υπάρξει και για τους καταναλωτές στη Μέση Τάση, αφού από 0,69 λεπτά/KWhθα πληρώνουν 1,7 λεπτά.

Για τις λεγόμενες επιλέξιμες βιομηχανίες δηλαδή αυτές που έχουν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ η χρέωση παραμένει ίδια στα 4,14 ευρώ/MWh.

Από τις αυξομειώσεις αυτές η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά ότι ο «κουμπαράς» των ΥΚΩ που σήμερα ανέρχεται σε 700 εκατ ευρώ θα φθάσει στο 1 δις ευρώ.

Τα επιπλέον 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη δημιουργία αποθεματικού για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.