Γιατί η Ελλάδα λέει «όχι» στο πλαφόν στο ρωσικό αέριο - Χωρίς απόφαση η ΕΕ

Γιατί η Ελλάδα λέει «όχι» στο πλαφόν στο ρωσικό αέριο - Χωρίς απόφαση η ΕΕ
Παρασκευή, 09/09/2022 - 11:23

Τουλάχιστον 10 κράτη-μέλη τίθενται ενάντια στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο που προτείνει η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ιταλία. «Οι Ρώσοι μάλλον θα αντιδράσουν σε μια τέτοια απόφαση», δήλωσε ο Νίκος Τσάφος, ενεργειακός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού. «Η Ευρώπη πρέπει να έχει μια δυνατή φωνή και να επιβάλει μια λογική τιμή», σχολίασε ο Ιταλός υπουργός ενέργειας, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, ο οποίος προτιμά ένα ενιαίο πλαφόν σε όλες τις εισαγωγές αερίου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα απαιτούσε ομοφωνία από τα 27 κράτη-μέλη διότι θα αντιμετωπιζόταν ως κύρωση ολόκληρης της Ε.Ε., ενώ ένα ενιαίο πλαφόν σε όλες τις εισαγωγές θα περνούσε με ειδική πλειοψηφία.

Είναι ξεκάθαρο ότι επικρατεί διχασμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την πρόταση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με βασικό στοιχείο διαφωνίας την πρόβλεψη για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου.

Το θέμα φαίνεται ότι τέθηκε εκτός της ατζέντας της σημερινής Συνόδου, όπως και το θέμα του πλαφόν στο αέριο ευρύτερα. Σύμφωνα με τους FT, η απουσία συναίνεσης για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σημαίνει ότι η πρόταση είναι πιθανό να συζητηθεί μόνο συνοπτικά στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιείται σήμερα, με σκοπό να συμφωνήσουν σε μέτρα ώστε καταναλωτές και εταιρείες να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι o Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απειλήσει να διακόψει όλες τις παραδόσεις στην Ευρώπη σε περίπτωση επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Ο τρόπος που θα αντιδράσει η Μόσχα φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Όλοι φοβούνται το φαινόμενο ντόμινο» εάν η Ρωσία διακόψει τον εφοδιασμό επειδή τα ευρωπαϊκά κράτη είναι τόσο διασυνδεδεμένα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. «Αν διακόψετε μόνο το ρωσικό αέριο εξοργίζετε τη Ρωσία χωρίς να επηρεάζετε άλλους προμηθευτές και εάν είστε, για παράδειγμα, η Πορτογαλία που δεν εισάγει ρωσικό αέριο, τι μπορείτε να επιστρέψετε στους ψηφοφόρους;»

Την ίδια ανησυχία φαίνεται να εκφράζει η ελληνική πλευρά. «Ειλικρινά, οι Ρώσοι πιθανότατα θα αντεπιτεθούν σε αυτό το μέτρο», δήλωσε στους FT, ο Νίκος Τσάφος. Μία μετωπική ρήξη με τη Μόσχα θα σήμαινε διακοπή των ροών και μέσω του αγωγού Turk Stream που παραμένει προς το παρόν σε πλήρη λειτουργία και προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ελλάδα και τα περισσότερα μεσογειακά κράτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 09/09/2022 - 11:35