Μέτρα για την ενέργεια: Αλλαγές στους λογαριασμούς τον Ιούλιο - Τα ποσά ανά κατηγορία

Μέτρα για την ενέργεια: Αλλαγές στους λογαριασμούς τον Ιούλιο - Τα ποσά ανά κατηγορία
Τετάρτη, 06/07/2022 - 07:14

Μέτρα για την ενέργεια και τους λογαριασμούς με αλλαγές ανακοίνωσε για τον Ιούλιο το υπουργείο Ενέργειας.

Τα μέτρα για την ενέργεια και τους λογαριασμούς για τον Ιούλιο ανακοίνωσε χθες ο Κώστας Σκρέκας.

Μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση της ενίσχυσης ανά κιλοβατώρα, αλλά και κατάργηση των ορίων κατανάλωσης στις επιδοτήσεις.

Ειδικότερα οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για τον Ιούλιο διαμορφώνονται ως εξής:

-Οικιακή κατανάλωση: οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια και δίχως όρια μηνιαίας κατανάλωσης. Η επιδότηση είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μέγεθος που απορροφά έως και το 84% της αύξησης και 240 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους οποίους απορροφάται έως 100% της αύξησης.

-Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kva (αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.α.) η επιδότηση είναι 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Για τα αγροτικά, 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς κλάδους με ισχύ παροχής άνω των 35 kva, επιδότηση 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Για τις επαγγελματικές και βιομηχανικές καταναλώσεις φυσικού αερίου, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Εκείνοι που μέχρι πρότινος «κόβονταν» λόγω εισοδηματικών κριτηρίων είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τα μέτρα για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο.

Πλέον η στήριξη των καταναλωτών ενέργειας διευρύνεται, καλύπτοντας όλα τα νοικοκυριά, δίχως εξαιρέσεις ή εισοδηματικά κριτήρια αλλά και ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος υπήρχε ανώτατο όριο οικογενειακού εισοδήματος, το οποίο και ανερχόταν στα 45.000 ευρώ ετησίως και άφηνε μια μερίδα των καταναλωτών εκτός των επιδοτήσεων.

Power Pass: Έως τις 15 Ιουλίου οι πληρωμές

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκουράς, μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχουν καταβληθεί τα ποσά που θα προκύψουν από το Power Pass για τις αποζημιώσεις από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έως και τα 600 ευρώ.

Παράλληλα ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Σημείωσε ότι η δημοσιονομική εικόνα είναι θετική και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί και νέος δημοσιονομικός χώρος.