Shell: Σχέδιο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050

Shell: Σχέδιο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050
Πέμπτη, 11/02/2021 - 15:22

Ο ενεργειακός γίγαντας Royal Dutch Shell δεσμεύτηκε να εξαλείψει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, μέσω της επιτάχυνσης προηγούμενων στόχων, καθώς η παραγωγή πετρελαίου μειώνεται από το υψηλό του 2019.

Η Shell βρίσκεται στη μέση της μεγαλύτερης αναθεώρησής της, καθώς ετοιμάζεται να επεκτείνει τις επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενόψει της αυξανόμενης πίεσης των επενδυτών στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σε μια ενημέρωση στρατηγικής, η Shell περιέγραψε τα σχέδια για ταχεία ανάπτυξη των επιχειρήσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων και του υδρογόνου, όμως οι δαπάνες θα συνεχίσουν να αφορούν στο εγγύς μέλλον το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Θα συνεχίσει να βασίζεται στη λιανική της επιχείρηση, με στόχο την αύξηση των ιστότοπων σε 55.000 έως το 2025 από τους 46.000 σήμερα. Σκοπεύει επίσης να αυξήσει τον αριθμό των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε 500.000 από τα 60.000 μέχρι τώρα.

Όμως, η Shell δεν περιέγραψε κανένα σχέδιο για την αύξηση της ηλιακής και της αιολικής παραγωγής της, σηματοδοτώντας μια έντονη διαφορά από τους αντιπάλους της, όπως η BP και η Total.

Βραχυπρόθεσμα, η Shell θα επενδύσει τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε αυτό που αποκαλεί αναπτυξιακό πυλώνα, επενδύοντας μεταξύ των εμπορικών και λιανικών επιχειρήσεων και των μονάδων ανανεώσιμων πηγών. Στο παρελθόν στόχευε να δαπανήσει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια για ανανεώσιμες πηγές και συνδυασμένο μάρκετινγκ.

Βέβαια, η επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου θα προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο του προϋπολογισμού της Shell στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα δαπανήσει επίσης 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την επιχείρηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια γισεα χημικές ουσίες και διύλιση. Οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν μεταξύ 19 και 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τις καθιερωμένες δυνάμεις μας για να αξιοποιήσουμε το ανταγωνιστικό μας χαρτοφυλάκιο καθώς προχωρούμε στη μετάβαση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ben van Beurden.

Πηγή: Reuters