EE: Συνεχίζεται η χρηματοδότηση για την υποστήριξη της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων στις αστικές περιοχές

EE: Συνεχίζεται η χρηματοδότηση για την υποστήριξη της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων στις αστικές περιοχές
Δευτέρα, 01/02/2021 - 13:25

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε μέσω της Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), τη συνέχιση του έργου European Local Energy Assistance (ELENA). Βάσει της νέας συμφωνίας, η πρωτοβουλία θα υποστηρίξει έργα σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο βιώσιμης ενέργειας, ύψους 30 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και βιώσιμων μεταφορών, ύψους 5 εκατομμύρια ευρώ.

Μέσω της πρωτοβουλίας θα ενισχυθούν περαιτέρω οι επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση και ιδίως σε κτίρια, δίκτυα θερμότητας, φωτισμό δρόμων και καθαρές αστικές μεταφορές. Η ΕΤΕπ θα διασφαλίσει την επιλογή έργων υψηλής ποιότητας και θα προσφέρει την τεχνογνωσία της για να βοηθήσει στην επιτυχή υλοποίησή τους. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αποτελεί κεντρικό στόχο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία στοχεύει στη μείωση των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ κατά 32,5% έως το 2030.

Μάλιστα, το 2020 η Ένωση προσπάθησε να ενισχύσει αυτή τη φιλοδοξία, μέσω πρωτοβουλιών όπως είναι το Κύμα Ανακαίνισης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 40% της ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ χρησιμοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα. Ο στόχος του Κύματος Ανακαίνισης είναι να διπλασιαστούν τα ετήσια τα ποσοστά ενεργειακής ανακαίνισης τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτό συνδέεται με το τρίτο χαρτοφυλάκιο έργων ELENA - βιώσιμη κατοικία – το οποίο στοχεύει στην μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση του τεράστιου αριθμού κατοικιών. Μάλιστα, υπάρχει ειδικός προϋπολογισμός 97 εκατομμυρίων ευρώ για τεχνική βοήθεια για να καταστήσει την ενεργειακή απόδοση πιο ελκυστική για τους ιδιώτες επενδυτές.

Αναφέρεται ότι στα τρία χαρτοφυλάκια, η ELENA έχει καθιερωθεί ως η μονάδα υποστήριξης έργων ενεργειακής απόδοσης τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Οι εκατοντάδες δικαιούχοι περιλαμβάνουν κεντρικές, περιφερειακές και τοπικές κυβερνητικές αρχές, ενεργειακά γραφεία και καταστήματα, τράπεζες και άλλους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές και ιδιωτικούς φορείς.

Ο Thomas Östros, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ και υπεύθυνος για την ενέργεια, δήλωσε:

«Η επιτάχυνση των επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης σε όλους τους τομείς είναι ζωτικής σημασίας, εάν θέλουμε να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα και να μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή. Τα τελευταία 11 χρόνια, η ELENA έχει δείξει ότι η σωστή τεχνική υποστήριξη είναι σημαντική για την κινητοποίηση των επενδύσεων και την υλοποίηση των έργων. Χαιρετίζω θερμά τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είμαι πεπεισμένος ότι οι ειδικοί μας θα εντοπίσουν έργα στα οποία οι επιχορηγήσεις ELENA θα κάνουν την πραγματική διαφορά. Πρόκειται για κοινές προσπάθειες όπως αυτές που ανοίγουν το δρόμο της Ευρώπης προς ένα βιώσιμο μέλλον».

Η Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, δήλωσε:

«Η ενεργειακή απόδοση είναι η κατευθυντήρια αρχή της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ και μία από τις κεντρικές αξίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας: η καθαρότερη ενέργεια είναι η ενέργεια που δεν χρησιμοποιούμε. Εκτός από το να είμαστε πράσινοι, οι επενδύσεις στην ανακαίνιση, στη θέρμανση, στον φωτισμό και στις καθαρές μεταφορές θα φέρουν απτές βελτιώσεις στη ζωή των ανθρώπων. Η συνεργασία μεταξύ ΕΤΕπ και ELENA διασφαλίζει ότι τα καλύτερα έργα αναπτύσσονται κοντά στους πολίτες».

Πηγή και φωτο: Ευρωπαϊκή Επιτροπή/ ec.europa.eu