Θέματα δημοσίου συμφέροντος στην προμήθεια εξοπλισμού Διαλογής στην Πηγή του ΕΔΣΝΑ σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Θέματα δημοσίου συμφέροντος στην προμήθεια εξοπλισμού Διαλογής στην Πηγή του ΕΔΣΝΑ σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Δευτέρα, 01/02/2021 - 12:30

Ζητήματα προχειρότητας, ασάφειας και αδιαφάνειας του διαγωνισμού προμήθειας εξοπλισμού για τη Διαλογή στην Πηγή του ΕΔΣΝΑ αναδεικνύουν, με νέα ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, σαράντα (40) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλου. Επισημαίνουν ακόμη τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» αλλά και το γεγονός ότι, κατά παράβαση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, δεν έχουν προσκομιστεί τα έγγραφα που ζητήθηκαν και προκύπτουν συνεχώς ερωτήματα για τον υπό εξέλιξη διαγωνισμό για τη διαλογή στην πηγή των ΟΤΑ στην Αττική.

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν αφορά στην εξυπηρέτηση των αναγκών των Δήμων εφόσον, από τη μία ο ΕΔΣΝΑ διαβεβαιώνει ότι ο διαγωνισμός διαμορφώθηκε με βάση τα Τοπικά Σχέδια των Δήμων (που όμως βρίσκονται υπό αναμόρφωση) ενώ, από την άλλη ο ΕΔΣΝΑ προσπαθεί, κατόπιν εορτής, μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης, να δεσμεύσει τους Δήμους να παραλάβουν εξοπλισμό που ενδεχομένως δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Φυσικά, το αποτέλεσμα είναι δυσαρέσκεια αφενός, εκ μέρους των Δημάρχων της Αττικής και η εκκίνηση αφετέρου, ευρείας συζήτησης για αδιαφάνεια στους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού για τη σχετική προμήθεια.

Από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο προς το ΥΠΕΝ αποκαλύφθηκε ακόμη, ότι το φυσικό αντικείμενο του διαγωνισμού δεν είναι προσδιορισμένο, αλλά δίνεται η δυνατότητα διπλασιασμού της συνολικής του αξίας και άρα των ποσοτήτων του εξοπλισμού ανακύκλωσης, στη λογική «βλέποντας και κάνοντας», παραβιάζοντας τους κανόνες ορθής διοίκησης και τους όρους διαφάνειας του διαγωνισμού και ισότιμου ανταγωνισμού, και αποδεικνύοντας παράλληλα ότι δεν έγινε ποτέ, από τον ΕΔΣΝΑ, προετοιμασία της μελέτης με βάση τις ανάγκες των ΟΤΑ.

Ερωτηματικά τίθενται σχετικά και για την πηγή χρηματοδότησης, εφόσον η μεν διακήρυξη του ΕΔΣΝΑ αναφέρει ιδίους πόρους, ενώ ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ αναφέρθηκε σε χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ.

Άλλο θέμα που προκύπτει είναι το πώς θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μία προκήρυξη εκ των υστέρων, με μεταβλητό φυσικό αντικείμενο και με εξοπλισμό που αποτελεί υποχρέωση των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης να τον παρέχουν δωρεάν στους ΟΤΑ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τα αρμόδια Υπουργεία να πάρουν θέση για όλα αυτά τα ζητήματα, παρόλο που το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο ΕΟΑΝ, έχουν δηλώσει αναρμόδιοι και μη ενήμεροι για το συγκεκριμένο διαγωνισμό. Επισημαίνουν δε ότι η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση στη χώρα μας χρειάζονται σχεδιασμό με βάση τις πραγματικές ανάγκες, χωρίς τη σπατάλη πολύτιμων πόρων σε αδιαφανείς και πρόχειρους πειραματισμούς της διοίκησης.