Η ZeroAvia, η startup αεροπλάνων υδρογόνου χρηματοδοτείται από την Amazon και τη Shell

Η ZeroAvia, η startup αεροπλάνων υδρογόνου χρηματοδοτείται από την Amazon και τη Shell
Τετάρτη, 16/12/2020 - 15:15

Η startup εταιρεία αεροπλάνων υδρογόνου ZeroAvia δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει εξασφαλίσει 21,4 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης με επικεφαλής την Breakthrough Energy Ventures του Bill Gates με σκοπό την ανάπτυξη εμπορικών αεροσκαφών μηδενικών εκπομπών.

Στους υποστηρικτές της startup εταιρείας που εδρεύει στην Καλιφόρνια και η οποία έχει ολοκληρώσει 10 δοκιμαστικές πτήσεις με ένα εξαθέσιο ελικόπτερο που τροφοδοτείται από υδρογόνο, είναι η Amazon και η Royal Dutch Shell.

Το υδρογόνο, το οποίο παράγει νερό όταν αυτό καίγεται, θεωρείται μια πιθανή εναλλακτική λύση για την αεροπορική βιομηχανία, που αποτελεί σημαντικό χρήστη των ορυκτών καυσίμων. Σημειώνεται ότι το υδρογόνο μπορεί να παραχθεί από ορυκτά καύσιμα ή από νερό χρησιμοποιώντας ηλεκτρόλυση, αν και πρόκειται για μία δαπανηρή διαδικασία.

«Πρόκειται για έναν αρκετά ακριβό κλάδο, οπότε το να υπάρχουν επενδυτές που να βοηθούν σε αυτή τη διαδικασία είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε στο Reuters ο Διευθύνων Σύμβουλος της ZeroAvia, Val Miftakhov.

Η ZeroAvia, η οποία διεξάγει δοκιμαστικές πτήσεις στη Βρετανία, στοχεύει σε εμπορικές πτήσεις έως και 500 μιλίων χρησιμοποιώντας αεροσκάφη 10 - 20 θέσεων έως το 2023 και εμπορικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν έως 200 επιβάτες σε 3.000 μίλια έως το 2030. Επιπλέον, ο Miftakhov δήλωσε ότι η εταιρεία αναμένεται να έχει αεροσκάφη για μεταφορά φορτίων πριν από εμπορικά επιβατικά αεροπλάνα.

Με τον τελευταίο γύρο, η ZeroAvia συγκέντρωσε 34,4 εκατομμύρια δολάρια, παρέχοντάς της μετρητά για να ενισχύσει την τεχνολογία για μεγαλύτερα αεροσκάφη. Συνεργάστηκε επίσης με την British Airways για να διερευνήσει το πως θα μπορούσε ο μεταφορέας να μεταβεί σε αεροπλάνα υδρογόνου στο μέλλον.

Η υποστήριξη της Amazon, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προέρχεται από το Climate Pledge Fund, ενώ τα κεφάλαια της Shell προέρχονταν από τη Shell Ventures, μία μονάδα που επενδύει σε ηλιακές και άλλες ανανεώσιμες πηγές.

Τέλος, μεταξυ των επενδυτών βρίσκεται η εταιρεία Horizons Ventures με έδρα το Χονγκ Κονγκ.