Κίνα: Σταδιακή κατάργηση του άνθρακα μέχρι το 2040-2045 για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων

Κίνα: Σταδιακή κατάργηση του άνθρακα μέχρι το 2040-2045 για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων
Παρασκευή, 11/12/2020 - 13:25

Η Κίνα θα πρέπει να καταργήσει σταδιακά όλους τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα οι οποίοι δεν διαθέτουν τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα μέχρι το 2040-2045, εάν θέλει να επιτύχει τη φιλοδοξία να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2060, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Xi Jinping, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι η Κίνα θα φτάσει το ανώτερο όριο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πριν από το 2030 για να γίνει «ουδέτερη από τον άνθρακα» έως το 2060.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του think tank, Energy Foundation, με έδρα τις ΗΠΑ, η Κίνα θα πρέπει να επιταχύνει την εξάλειψη του άνθρακα από ολόκληρο το οικονομικό της σύστημα που δεν χρησιμοποιεί τεχνολογία δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS) για για να επιτευχθούν οι κλιματικοί της στόχοι.

«Οι εκπομπές του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να κορυφωθούν και να αρχίσουν να μειώνονται αμέσως και να είναι μηδενικές ή αρνητικές έως το 2050», δήλωσε την Πέμπτη ο Leon Clarke, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης.

Τα βραχυπρόθεσμα βήματα, ξεκινώντας από το επόμενο έτος, περιλαμβάνουν την αποσυναρμολόγηση βιομηχανικών κλιβάνων και λεβητών μικρής κλίμακας, καθώς και τον τερματισμό της χρήσης άνθρακα στη θέρμανση και το μαγείρεμα, ενώ το τελευταίο βήμα στο δρόμο προς την αποανθρακοποίηση θα ήταν η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα σε βιομηχανικούς τομείς όπως είναι ο χάλυβας, όπου η απαλλαγή από τον άνθρακα είναι η πιο δύσκολη.

Οι ερευνητές αναμένουν από την Κίνα να φτάσει στην κορύφωση των εκπομπών άνθρακα με περίπου 10,3 δισεκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2025.

Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει δεσμευτεί να επιδείξει μεγαλύτερη φιλοδοξία σε ό,τι αφορά τους κλιματικούς της στόχους όταν υποβάλει τις επικαιροποιημένες δεσμεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη πριν από το τέλος του έτους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εκφράσει την προτροπή της στην Κίνα να σταματήσει όλα τα νέα έργα άνθρακα. Ωστόσο, διπλωμάτες ανέφεραν ότι η Κίνα εξακολουθεί να ελπίζει στην καθυστέρηση τυχόν σκληρών περικοπών στις επενδύσεις άνθρακα τουλάχιστον έως το 2025.

Τέλος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi, αναμένεται ότι το Σάββατο θα ανακοινώσει την επίσημη έναρξη του πολυαναμενόμενου εθνικού σχεδίου του συστήματος εμπορίας εκπομπών της χώρας.

Με πληροφορίες από: Reuters