Διαδικτυακή Εκδήλωση ΙΕΝΕ για την Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης 2020 για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα- 25 Νοεμβρίου

Διαδικτυακή Εκδήλωση ΙΕΝΕ για την Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης 2020 για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα- 25 Νοεμβρίου
Πέμπτη, 19/11/2020 - 13:48

Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) διοργανώνει, την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, ειδική εκδήλωση όπου θα παρουσιασθεί η Ετήσια Έκθεση 2020, για τον ελληνικό ενεργειακό τομέα.

Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά διαδικτυακά από τις 12:00 έως τις 14:00 (βλέπε πρόγραμμα)

Η Έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα μιας συστηματικής προσπάθειας που έφερε σε πέρας το ερευνητικό επιτελείο του Ινστιτούτου τους τελευταίους μήνες, με απώτερο στόχο να παρουσιάσει τα νέα δεδομένα για τον δυναμικά αναπτυσσόμενο ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο, στον απαραίτητο προβληματισμό και διάλογο, για το πως εξελίσσεται συνολικά η ενεργειακή αγορά και τις επιπτώσεις στην λειτουργία της, στις επενδύσεις και στον καταναλωτή.

Καθώς το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας συνεχώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης ενεργειακής πολιτικής (βλέπε πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ, ηλεκτρική διασύνδεση νησιωτικού χώρου, καθαρά καύσιμα, ηλεκτροκίνηση κλπ), η ανάγκη για ολοκληρωμένη και έγκαιρη ενημέρωση είναι προφανής. Παράλληλα το ελληνικό ενεργειακό σύστημα προσαρμόζεται σε περιφερειακό επίπεδο με επέκταση και σύμπτυξη στενότερων συνεργασία με τις γειτονικές χώρες (λχ. electricity market coupling, νέοι διασυνδετήριοι αγωγοί φ. αερίου κλπ) δημιουργώντας νέες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες. Όλα τα ανωτέρω καλύπτονται στη νέα έκδοση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΕΝΕ για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει, σύντομη εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του ΙΕΝΕ, κ. Κωστή Σταμπολή, ενώ μετά θα ακολουθήσει η λεπτομερής παρουσίαση της Έκθεσης.

Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων που θα παρουσιαστούν ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

- Παγκόσμια και Ελληνική Οικονομία: Τάσεις και Προοπτικές

- Παγκόσμια και Περιφερειακή Ενεργειακή Αγορά

- Η Ενεργειακή Αγορά στην Ελλάδα

- Στόχοι Ενεργειακής Πολιτικής για την Ελλάδα

- Ο Ενεργειακός Ρόλος της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη

- Τι Μπορούμε να Περιμένουμε το 2020/2021

- Ανάγκη για μία Εθνική Ολική Ενεργειακή Στρατηγική

- Επενδύοντας στον Ενεργειακό Τομέα

Μετά την παρουσίαση της μελέτης θα προχωρήσει σε σχολιασμό ο καθ. Παντελής Κάπρος, Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Scientific Coordinator, E3Modelling και Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, ΙΕΝΕ, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κας Αλεξάνδρας Σδούκου.

Επίσης, έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν με παρέμβασεις τους οι: καθ. Γιώργος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κ. Μανούσος Μανουσάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ και κ. Nicola Battilana, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ.

Το πλήρες αρχείο της τελευταίας αυτής Μελέτης του ΙΕΝΕ θα είναι διαθέσιμο από τις 26/11 στον ιστότοπο του ΙΕΝΕ ( www.iene.gr).