Απαγόρευση της πώλησης αυτοκινήτων καύσης ορυκτών καυσίμων σε όλο τον κόσμο

Απαγόρευση της πώλησης αυτοκινήτων καύσης ορυκτών καυσίμων σε όλο τον κόσμο
Πέμπτη, 19/11/2020 - 12:09

Η Βρετανία πρόκειται να απαγορεύσει την πώληση καινούργιων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων και φορτηγών από το 2030, πέντε χρόνια νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί, ως μέρος αυτού που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ονομάζει «πράσινη επανάσταση» για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.

Η Βρετανία πέρυσι έγινε η πρώτη χώρα της G7 που θέσπισε νόμο για τις μηδενικές εκπομπές έως το 2050, η οποία θα απαιτήσει σημαντικότατες αλλαγές στον τρόπο που οι Βρετανοί ταξιδεύουν, χρησιμοποιούν ενέργεια και τρώνε.

Στις χώρες ή περιοχές που έχουν αναπτύξει την ιδέα της απαγόρευσης οχημάτων με βάση τα ορυκτά καύσιμα περιλαμβάνονται:

Ηνωμένες Πολιτείες: Η Καλιφόρνια θα απαγορεύσει την πώληση νέων επιβατικών βενζινοκίνητων αυτοκινήτων και φορτηγών από το 2035, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνήτη Gavin Newsom τον Σεπτέμβριο.

Καναδάς: Η καναδική επαρχία του Κεμπέκ δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα απαγορεύσει την πώληση νέων επιβατικών βενζινοκίνητων αυτοκινήτων από το 2035.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ συμφώνησαν στις 23 Οκτωβρίου να καταστήσουν νομικά δεσμευτικό τον στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, αλλά άφησαν την απόφαση σχετικά με τον στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα για 2030, στους ηγέτες της ΕΕ που θα το συζητήσουν το Δεκέμβριο.

Γερμανία: Οι γερμανικές πόλεις άρχισαν να επιβάλλουν απαγορεύσεις σε παλαιότερα πετρελαιοκίνητα οχήματα που εκπέμπουν υψηλότερες ποσότητες ρύπων από ό, τι το 2018.

Νορβηγία: Η Νορβηγία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από το πετρέλαιο και φυσικό αέριο, στοχεύει να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα καταργήσει την πώληση αυτοκινήτων με ορυκτά καύσιμα, ορίζοντας ως προθεσμία το 2025. Μάλιστα, τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν σήμερα περίπου το 60% των μηνιαίων πωλήσεων στη Νορβηγία.

Κίνα: Το 2017 η Κίνα άρχισε να μελετά το πότε θα απαγορευτεί η παραγωγή και η πώληση αυτοκινήτων με ορυκτά καύσιμα, αλλά δεν διευκρίνισε πότε θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή. Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχος της βιομηχανίας δήλωσε ότι οι πωλήσεις νέων ενεργειακών οχημάτων (NEV) θα αντιστοιχούν στο 50% των συνολικών πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στην Κίνα, έως το 2035.

Ινδία: Πέρυσι, η κεντρική δεξαμενή σκέψης της Ινδίας ζήτησε από τους κατασκευαστές σκούτερ και μοτοσυκλετών να καταρτίσουν ένα σχέδιο για τη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα. Το think-tank συνέστησε επίσης την πώληση μόνο ηλεκτροκίνητων σκούτερ και μοτοσικλετών από το 2025.

Πηγή: Reuters

Φωτογραφία: The Indepedent