Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων επαγγελματικής χρήσης στη Μαδρίτη με τη στήριξη της ΕΤΕπ

Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων επαγγελματικής χρήσης στη Μαδρίτη με τη στήριξη της ΕΤΕπ
Δευτέρα, 09/11/2020 - 15:49

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η GMP PROPERTY SOCIMI (Gmp), ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ακινήτων της Ισπανίας, πρόκειται να χρηματοδοτήσουν πράσινες επενδύσεις στη Μαδρίτη, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα κτίρια επαγγελματικής χρήσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα παρέχει στην ισπανική εταιρεία 28 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενέργειας (NZEBs) και για εργασίες ανακαίνισης με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), τον κύριο πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Επιπλέον, χάρη στην υποστήριξη της ΕΤΕπ, η Gmp θα χρηματοδοτήσει ενεργειακές βελτιώσεις στο ναυπηγείο 38 346 m2 Castellana 81 και θα αναπτύξει νέα έργα σχεδόν μηδενικής ενέργειας, όπως το κτίριο ARQBÓREA στις Las Tablas.

Η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια που καλύπτονται από τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ εκτιμάται σε 3.420 MWh ετησίως, γεγονός που σημαίνει εξοικονόμηση εκπομπών CO2 ανάλογη με τις μέσες εκπομπές 124 νοικοκυριών της ΕΕ ετησίως.

Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα στηρίξει εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους ενεργειακής απόδοσης, θα συμβάλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στοχεύει την ανάπτυξη κτιρίων υψηλής ενεργειακής απόδοσης στην Ισπανία.

Ταυτόχρονα, αυτές οι επενδύσεις θα ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση COVID-19 και θα προσφέρουν απασχόληση σε 280 ατόμων κατά τη φάση της εφαρμογής.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Φωτογραφία: Solar Quarter