Wood Mackenzie: Η Ευρώπη χάνει τον αγώνα αποθήκευσης ενέργειας

Wood Mackenzie: Η Ευρώπη χάνει τον αγώνα αποθήκευσης ενέργειας
Δευτέρα, 09/11/2020 - 15:20

Την πιθανότητα να χάσει η Ευρώπη τον παγκόσμιο αγώνα αποθήκευσης ενέργειας, ανέφερε η Wood Mackenzie στη νέα της έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα ενισχύουν όλο και περισσότερο την αποθήκευση ενέργειας σε αντίθεση με την Ευρώπη.

Ωστόσο, ο κύριος αναλυτής της Wood Mackenzie, Rory McCarthy, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να διαθέτει αναλογικά περισσότερη μεταβλητή ανανεώσιμη ενέργεια (VRE), όπως είναι η αιολική ή η ηλιακή, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο.

Και ενώ η Ευρώπη κυριαρχεί στο ζήτημα του χαμηλού κόστους και χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, η φύση της μεταβλητής ανανεώσιμης ενέργειας αποτελεί πρόκληση για την ευελιξία του συστήματα ενέργειας.

«Ιδιαίτερα τους μήνες του lockdown κατά το 2020, παρατηρήσαμε την επίδραση της υψηλής VRE στο σύστημα, με αποτέλεσμα χαμηλές και αρνητικές τιμές ισχύος. Αυτό δείχνει έλλειψη ευελιξίας συστήματος», ανέφερε ο McCarthy.

«Η αποθήκευση ενέργειας θα είναι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, καθώς η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ευελιξία με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, διατηρώντας παράλληλα τις τιμές ισχύος πιο σταθερές και προσιτές για τον τελικό καταναλωτή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Wood Mackenzie, η Eυρώπη, η Mέση Ανατολή και η Αφρική αποτελούσε το 44% της παγκόσμιας αγοράς το 2014. Αυτό μειώθηκε στο 30% πέρυσι και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 20% έως το 2025 και στο 13% έως το 2030.

Σημειώνεται ότι η αγορά υβριδικής αποθήκευσης front-of-the-meter (FTM), η οποία είναι το κλειδί για την επιτυχία της αποθήκευσης ενέργειας, έχει δει παρόμοια τάση τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο McCarthy ανέφερε:

«Η παγκόσμια αγορά υβριδικής αποθήκευσης FTM απογειώνεται καθώς ο υβριδισμός προσφέρει οφέλη... Ωστόσο, υπήρξε μόνο ένας μικρός αριθμός εγκαταστάσεων στην Ευρώπη».

Και συμπλήρωσε ότι ο αγωγός έργων στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά αποθήκευσης ενέργειας, έχει τη δυνατότητα να αντισταθμίσει το 49% της παγκόσμιας αθροιστικής ισχύος σε GWh έως το 2030.

Με στοιχεία από: renews.biz