Στοιχεία για τη μείωση της Πλαστικής Σακούλας ζητούν με ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στοιχεία για τη μείωση της Πλαστικής Σακούλας ζητούν με ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Παρασκευή, 06/11/2020 - 11:34

Την αδυναμία της κυβέρνησης να παρακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις για τα πλαστικά μιας χρήσης, για την ανακύκλωση και για την κυκλική οικονομία και να αντιμετωπίσει προβλήματα διαχείρισης περιβαλλοντικών πόρων, αναδεικνύουν σαράντα τρεις (43) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλου.

Εδώ και ένα εξάμηνο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δεν δημοσιοποιεί τα τελικά απολογιστικά στοιχεία για τη μείωση της λεπτής σακούλας, ως όφειλε και όπως ήταν νομοθετημένο. Εκ τούτου, κανείς δε γνωρίζει αν υπάρχουν τα στοιχεία και αν η Ελλάδα έχει καλύψει τις υποχρεώσεις της έναντι της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας μέχρι τις 31.12.2019. Από την άλλη, η Κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει μόνο στη χρήση και στη σπατάλη του τέλους που πληρώνουν οι πολίτες, στο πλαίσιο των μέτρων μείωσης της κατανάλωσης της πλαστικής σακούλας, για να διαφημιστεί η κάθε άλλο παρά «πράσινη» πολιτική της.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θυμίζουν ότι η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη λεπτή πλαστική σακούλα, που επικρίθηκε έντονα από την ΝΔ ως αντιπολίτευση, προέβλεπε πως απαραίτητο στοιχείο των δράσεων αλλαγής της ελληνικής παραγωγής, του εμπορίου και της κατανάλωσης ήταν και είναι η παρακολούθηση και ο απολογισμός των μέτρων και φυσικά η κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας μας, που έπρεπε να έχουν αναφερθεί στην ΕΕ με την υποβολή έκθεσης από τον ΕΟΑΝ στις 30.5.2020.

Παρά τα συνεχή αιτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 2,5 χρόνια μετά την επιβολή του τέλους, δεν έχει δημοσιευθεί κανένας απολογισμός και είναι άγνωστο εάν έχει συνταχθεί η σχετική έκθεση και τα συμπεράσματα αυτής. Για τους παραπάνω λόγους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν το Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας εάν υπάρχουν τα στοιχεία για την πορεία του μέτρου μείωσης χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο, οι εισηγήσεις και αποφάσεις του ΔΣ του ΕΟΑΝ για τη χρήση των πόρων από την πλαστική σακούλα, καθώς και εάν τελικά η ΝΔ θεωρεί το μέτρο αυτό «άδικο φόρο», όπως δήλωνε προεκλογικά.