Ισπανία: Εγκρίνει τη στρατηγική πράσινου υδρογόνου για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα

Ισπανία: Εγκρίνει τη στρατηγική πράσινου υδρογόνου για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα
Πέμπτη, 08/10/2020 - 14:29

Η Ισπανία ενέκρινε την Τρίτη σχέδιο για την ενίσχυση της παραγωγής καθαρού υδρογόνου. Πιο συγκεκριμένα, στοχεύει στην κατασκευή αρκετών υποδομών έτσι ώστε να δώσει στο καύσιμο κεντρικό δεδομένου ότι θεωρείται κλειδί για την επίτευξη των διεθνών στόχων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει για την ενίσχυση της ικανότητά της στην παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που προς το παρόν είναι μία πολύ δαπανηρή διαδικασία.

Η Ισπανία ελπίζει ότι το καλά ανεπτυγμένο σύστημά της αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την άφθονη ηλιοφάνεια και τις ανεμώδεις πλαγιές της, θα την βοηθήσουν στην παραγωγή αρκετής ποσότητας υδρογόνου.

Το κόστος αυτού του φιλόδοξου σχεδίου υπολογίζεται στα 8,9 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια, με τη Μαδρίτη να αναμένει ότι το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα.

Μέχρι το 2030, η Ισπανία στοχεύει στην εγκατάσταση ηλεκτρολυτών 4 GW, δηλαδή το ένα δέκατο του στόχου της ΕΕ για τα 40 GW σε ολόκληρη την Ένωση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο στόχος της Ισπανίας είναι η αντικατάσταση του ενός τετάρτου των 500.000 τόνων υδρογόνου με βάση τα ορυκτά καύσιμα από το υδρογόνο με βάση την ανανεώσιμη ενέργεια.

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή ο εγχώριος ενεργειακός γίγαντας Iberdrola κατασκευάζει το μεγαλύτερο έργο υδρογόνου στην Ευρώπη για βιομηχανική χρήση, μία επένδυση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου Repsol, σχεδιάζει να παράγει συνθετικά καύσιμα χρησιμοποιώντας πράσινο υδρογόνο, σε συνεργασία με τον πετρελαϊκό γίγαντα Saudi Aramco.