Wpd: Δεν ανησυχεί για τον ανταγωνισμό με την είσοδο των πετρελαϊκών εταιρειών στον τομέα των ΑΠΕ

Wpd: Δεν ανησυχεί για τον ανταγωνισμό με την είσοδο των πετρελαϊκών εταιρειών στον τομέα των ΑΠΕ
Πέμπτη, 08/10/2020 - 15:08

Η Wpd, η οποία κατέχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αγωγό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γερμανία, δηλώνει ότι η διαχειρίσιμη κλίμακά της και η εμπειρία δεκαετιών την καθιστούν σε ευνοϊκή θέση για να αποτρέψει τον επικείμενο ανταγωνισμό από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που εισέρχονται στον τομέα.

Αντιμετωπίζοντας την πίεση των μετόχων τους, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, όπως η BP και η Shell, στρέφουν το χαρτοφυλάκιό τους προς τα πράσινα καύσιμα, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για τις κλιματικές επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων και την μειωμένη ζήτηση στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Hartmut Broesamle, Διευθύνων Σύμβουλος της Wpd, δήλωσε στο Reuters:

«Η είσοδος των μεγάλων του πετρελαίου ενισχύει τον τομέα. Είμαι χαρούμενος για κάθε επιπλέον ευρώ που επενδύεται στις ανανεώσιμες πηγές και όχι στην ανάπτυξη νέων πετρελαιοπηγών».

Συνέχισε αναφέροντας ότι από οικονομικής άποψης, το ενδιαφέρον για τον τομέα δεν έχει αυξηθεί σημαντικά, προσθέτοντας ότι οι καθιερωμένοι φορείς - συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστές, δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και μεσαίες επιχειρήσεις ενέργειας – είναι αυτοί που επιθυμούν να επενδύσουν περισσότερα.

Η Wpd είναι αυτή που εκτελεί και κατέχει τα περισσότερα από τα έργα της, με εξαίρεση τα υπεράκτια αιολικά έργα, όπου οι συν-επενδυτές είναι αναγκαίοι για δαπάνες άνω των 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ανά πάρκο.

Η Wpd, η αξία της οποίας, σύμφωνα με χρηματοοικονομικές πηγές, υπολογίζεται στα 4-5 δισεκατομμύρια ευρώ, πωλεί περιουσιακά στοιχεία στον Καναδά, τη Φινλανδία και τη Σουηδία για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, δήλωσε ο Broesamle, προσθέτοντας ότι η αμερικανική υπεράκτια αγορά δεν είναι ελκυστική λόγω των πολύ υψηλών τιμών για τα αιολικά εδάφη.