Equinor: Διακοπή της παραγωγής σε 4 κοιτάσματα λόγω απεργίας

Equinor: Διακοπή της παραγωγής σε 4 κοιτάσματα λόγω απεργίας
Δευτέρα, 05/10/2020 - 13:06

Η Equinor έκλεισε σήμερα Δευτέρα τέσσερα από τα υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει στη Νορβηγία καθώς οι εργαζόμενοί της επέκτειναν την απεργία τους, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Μάλιστα, δύο ακόμα κοιτάσματα τα οποία διαχειρίζονται οι Neptune Energy και Wintershall Dea πιθανόν να διακόψουν την λειτουργία τους τη Δευτέρα λόγω της απεργίας, δήλωσε η Νορβηγική Ένωση Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (NOG).

«Δεν υπάρχει λύση στο προσκήνιο», δήλωσε εκπρόσωπος του NOG.

Η κλιμάκωση θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγική ικανότητα πετρελαίου της Νορβηγίας κατά 330.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως (boepd) ή κατά 8% της συνολικής παραγωγής, δήλωσε η NOG, η οποία διαπραγματεύεται τη μισθολογική συμφωνία εκ μέρους της βιομηχανίας.

Σημειώνεται ότι η διαμάχη ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου όταν μια ομάδα 43 εργαζομένων που οργανώθηκε από την ένωση Lederne ξεκίνησε απεργία, η οποία στην αρχή δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ενεργειακή παραγωγή.

Στην πορεία όμως κλιμακώθηκε με τη συμμετοχή 126 μελών των συνδικάτων στην απεργία, φτάνοντας συνολικά τους 169 απεργούς από τους συνολικά 1.003 εργαζομένους σε υπεράκτια κοιτάσματα που εκποροσοπέι η Lederne.

Η εξόρυξη από τα κοιτάσματα Gudrun, Gina Krog και Kvitebjoern της Equinor, καθώς και από το Valemon διεκόπη, σύμφωνα με την εταιρεία.Τα κοιτάσματα Gjoea και Vega τα οποία εκμεταλλεύονται η Neptune Energy και η Wintershall Dea αντίστοιχα, είναι επίσης πιθανό να κλείσουν. Όμως, η εξόρυξη από το Johan Sverdrup, το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, δεν επηρεάστηκε από την απεργία, δήλωσε ο Equinor.

«Οι εργοδότες εξακολουθούν να μην δείχνουν προθυμία να ανταποκριθούν στα αιτήματά μας, προκαλώντας έτσι την κλιμάκωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των συνδικάτων της Lederne, Audun Ingvartsen.

Η Lederne ανέφερε ότι επιδιώκει καλύτερους οικονομικούς όρους για τα μέλη της και επιθυμεί η μισθολογική συμφωνία να καλύπτει και τους εργαζομένους στις απομακρυσμένες αίθουσες ελέγχου.

Σημειώνεται ότι Equinor και άλλες εταιρείες πετρελαίου αναζητούν τρόπους να ελέγχουν εξ αποστάσεως την παραγωγή στα υπεράκτια κοιτάσματα, για να μειώσουν το κόστος.

Η NOG δήλωσε ότι το αίτημα της Lederne δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής μισθολογικής συμφωνίας για τους εργαζομένους σε υπεράκτια κοιτάσματα.

Πηγή: Reuters