IRENA: Διαμορφώνει το Συνεργατικό Πλαίσιο για την Υδροηλεκτρική Ενέργεια

IRENA: Διαμορφώνει το Συνεργατικό Πλαίσιο για την Υδροηλεκτρική Ενέργεια
Δευτέρα, 28/09/2020 - 14:54

Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) πραγματοποίησε τη δεύτερη συνάντησή του σχετικά με το Συνεργατικό Πλαίσιο για την Υδροηλεκτρική Ενέργεια, ύστερα από τελευταία συνάντηση τον Ιούνιο του 2020.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η μεγαλύτερη ΑΠΕ παγκοσμίως και η ανάπτυξή της θεωρείται απαραίτητη για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης. Τα Μέλη του IRENA ζήτησαν, από τον Οργανισμό να διευρύνει τις εργασίες του για την υδροηλεκτρική ενέργεια και να διευκολύνει τη συνεργασία για τη συνεχή ανάπτυξη τεχνολογιών υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Γενικός Διευθυντής του IRENA, Francesco La Camera, δήλωσε:

«Ως μέσο για την ενσωμάτωση υψηλότερου ποσοστού ΑΠΕ στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, η υδροηλεκτρική ενέργεια θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και θα έχει κρίσιμο ρόλο στην αποανθρακικοποίηση των οικονομιών . Η προώθηση της συνεχούς ανάπτυξης της υδροηλεκτρικής ενέργειας ήταν και παραμένει, σημαντικό μέρος των εργασιών του IRENA».

Ο IRENA ξεκίνησε το Συνεργατικό Πλαίσιο για την Υδροηλεκτρική Ενέργεια με σκοπό την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων και την εκμετάλλευση πιθανών ευκαιριών. Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησής τον Ιούνιο, τα μέλη συμφώνησαν σχετικά με το θεματικό πεδίο εφαρμογής του Συνεργατικού Πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για διασφάλιση της συνεχούς ανάπτυξης της υδροηλεκτρικής ενέργειας με βιώσιμο τρόπο, τη συνάφεια της υδροηλεκτρικής ενέργειας ως πάροχο ευελιξίας, την ανάγκη για επαρκή αμοιβή υπηρεσιών μέσω επιχειρηματικών μοντέλων και δομών της αγοράς και το ρόλος της υδροηλεκτρικής ενέργειας στην βιωσιμότητα του κλίματος. Άλλα θέματα ενδιαφέροντος περιελάμβαναν καινοτόμες λύσεις και πρακτικές λειτουργίας και συντήρησης.

Τα κράτη μέλη αποφάσισαν επίσης να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους φορείς υδροηλεκτρικής ενέργειας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα καθώς και διακυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς. Επιπλέον, η Διεθνής Ένωση Υδροηλεκτρικής Ενέργειας (IHA) και η Παγκόσμια Τράπεζα προσκλήθηκαν στη δεύτερη συνάντηση για να συζητήσουν τη μελλοντική τους συμμετοχή στο Συνεργατικό Πλαίσιο με την ιδιότητα του μέλους του IRENA.

Βάσει των προτάσεων του IRENA, τα μέλη συμφώνησαν σχετικά με τους τρόπους των μελλοντικών συναντήσεων, επιτρέποντας στο Συνεργατικό Πλαίσιο για την Υδροηλεκτρική Ενέργεια να διαμορφωθεί περαιτέρω.

Πηγή: evwind.es