Δημόσια διαβούλευση επί της εισήγησης της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για την τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης ως προς το χρονοπρογραμματισμό της ΔΕΠ

Δημόσια διαβούλευση επί της εισήγησης της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για την τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης ως προς το χρονοπρογραμματισμό της ΔΕΠ
Πέμπτη, 17/09/2020 - 14:21

Σε συνέχεια της από 24.07.2020 δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑE επί των εισηγήσεων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για τις αριθμητικές τιμές των παραμέτρων των χρεώσεων μη συμμόρφωσης που ορίζονται στον Κανονισμό Αγοράς Εξισορρόπησης (Απόφαση ΡΑΕ 938/2020, ΦΕΚ Β’ 2757/07.07.2020), της από 05.08.2020 δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ επί της εισήγησης της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για τον προσδιορισμό του Τέλους Αίτησης για την εγγραφή στο Μητρώο Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ και της από 11.08.2020 δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ επί της εισήγησης της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 67 του ως άνω Κανονισμού, η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. υπέβαλε στην Αρχή το τελικό κείμενο του Κανονισμού προς έγκριση λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια των συμμετεχόντων στις ως άνω διαβουλεύσεις και σχετικές παρατηρήσεις της Αρχής επί αυτών και επί αναγκαίων κανονιστικών βελτιώσεων στο κείμενο του Κανονισμού.

Σε ό,τι αφορά το χρονοπρογραμματισμό της Διαδικασίας Ενοποιημένου Προγραμματισμού, η οποία σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Κανονισμό (για τη ΔΕΠ1) λαμβάνει χώρα από τις 17:30 ΕΕΤ έως τις 18:15 ΕΕΤ (D-1), προτείνεται από τον Διαχειριστή όπως μετατεθεί ο σχετικός χρονοπρογραμματισμός ώστε η εν λόγω Διαδικασία να λάβει χώρα από τις 16:15 ΕΕΤ έως τις 17:00 ΕΕΤ (D-1), σύμφωνα με το σχετικό αίτημα της ΔΕΠΑ Α.Ε., για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, λόγω της ασυμβατότητας μεταξύ της προθεσμίας δέσμευσης Αδιάλειπτης Βραχυχρόνιας Δέσμευσης Δυναμικότητας τυποποιημένων προϊόντων φυσικού αερίου και του υφιστάμενου χρονοπρογραμματισμού της ΔΕΠ1. Αντίστοιχο αίτημα, περί διενέργειας της ΔΕΠ σε προγενέστερο χρόνο έχει τεθεί και από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ). Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση του Διαχειριστή, η ΔΕΠ1 θα εκτελείται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα της πρώτης Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε., η οποία σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό λαμβάνει χώρα (για τις Τοπικές Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες και τις Συμπληρωματικές Περιφερειακές Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες) από τις 16:00 ΕΕΤ έως τις 16:30 ΕΕΤ (D-1).

Η Αρχή αναγνωρίζει την ανάγκη να οριστεί ο χρονοπρογραμματισμός των σχετικών διαδικασιών κατά τρόπο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την αγορά φυσικού αερίου, καθότι ένα σημαντικό μέρος των συμμετεχόντων στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του ν. 4425/2016 δραστηριοποιείται και στην αγορά φυσικού αερίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ως άνω, καθώς και τα ακόλουθα:

α) Ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αφορά στη συζευγμένη λειτουργία της Ενδοημερήσιας Αγοράς και ειδικώς στις Συμπληρωματικές Περιφερειακές Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες (CRIDA) και στις Πανευρωπαϊκές Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες (IDA) κατά τα προβλεπόμενα στην Απόφαση ΡΑΕ 440/2019 (ΦΕΚ B 1651/2019), στo Παράρτημα Ι της Απόφασης ACER 1/2019 και στο Παράρτημα Ι της Απόφασης ACER 4/2020:

  • - Για τις Συμπληρωματικές Περιφερειακές Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες, η πρώτη εξ’ αυτών εκτελείται στις 16:00 EET (D-1) και τα αποτελέσματα αυτής δημοσιεύονται το αργότερο έως τις 16:30 ΕΕΤ (D-1).
  • - Για τις Πανευρωπαϊκές Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες, η πρώτη εξ’ αυτών εκτελείται στις 16:00 ΕΕΤ (D-1) και τα αποτελέσματα αυτής δημοσιεύονται το αργότερο έως τις 16:20 ΕΕΤ (D-1).

Κατ΄επέκταση και στο πλαίσιο της συζευγμένης λειτουργίας της Ενδοημερήσιας Αγοράς, προβλέπεται η διενέργεια Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας στις 16:00 ΕΕΤ (D-1) με δημοσίευση αποτελεσμάτων έως τις 16:20 ΕΕΤ (D-1) (πανευρωπαϊκή) ή 16:30 ΕΕΤ (D-1) (περιφερειακή).

β) Ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο 2Β του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ (Απόφαση ΡΑΕ 1035/2020, ΦΕΚ Β’ 2840/13.7.2020) και σε πλήρη συμφωνία με τις διατάξεις των Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΕ) 459/2017 για τη δέσμευση δυναμικότητας στα σημεία εισόδου του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (Σιδηρόκαστρο και Κήποι) λαμβάνουν χώρα όχι μόνο δημοπρασίες δέσμευσης Αδιάλειπτης Βραχυχρόνιας Δέσμευσης Δυναμικότητας τυποποιημένων προϊόντων φυσικού αερίου σε προημερήσιο επίπεδο (από τις 17:30 έως τις 18:00 ΕΕΤ (D-1)) αλλά και δημοπρασίες δέσμευσης Αδιάλειπτης Βραχυχρόνιας Δέσμευσης Δυναμικότητας τυποποιημένων προϊόντων φυσικού αερίου σε ενδοημερήσιο επίπεδο και σε μεταγενέστερο χρόνο. Ο πρώτος γύρος υποβολής προσφορών αρχίζει την αμέσως επόμενη ολόκληρη ώρα μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της τελευταίας δημοπρασίας δυναμικότητας επόμενης ημέρας (συμπεριλαμβανομένης της διακοπτόμενης δυναμικότητας, εάν προσφέρθηκε προς πώληση). Επομένως, οι συμμετέχοντες στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι συμμετέχουν και στις αγορές φυσικού αερίου, θα μπορούν να διασφαλίσουν δυναμικότητα σε βραχυχρόνια βάση και μετά τη λήξη της δημοπρασίας σε προημερήσιο επίπεδο, αλλά και σε κάθε περίπτωση μέσω λοιπών τυποποιημένων προϊόντων δυναμικότητας (μηνιαία, ετήσια) ώστε να καλύψουν την τυχόν ανάγκη πρόσθετου φυσικού αερίου, όπως προκύψει από την επίλυση της ΔΕΠ, και ενδεχόμενα με οικονομικότερο τρόπο.

γ) Ότι οι Χρήστες φυσικού αερίου, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού, είτε ως προμηθευτές φυσικού αερίου είτε ως ηλεκτροπαραγωγοί, μπορούν να δεσμεύουν δυναμικότητα στη Ρεβυθούσα για την εισαγωγή φυσικού αερίου στο Σημείο Εισόδου Αγία Τριάδα έως τις 21:00 ΕΕΤ (D-1) για την επόμενη ημέρα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο 11 του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ, διάταξη η οποία δεν τροποποιείται με βάση και την πρόσφατη πρόταση της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. για τον ετήσιο προγραμματισμό εκφορτώσεων ΥΦΑ. Λαμβάνοντας δε υπόψη την αυξημένη χρήση της Ρεβυθούσας ως Σημείο Εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, όπου κατά τη διάρκεια του έτους 2019 κάλυψε περίπου το 50% των αναγκών εισαγωγής, υπάρχει αυξημένη ευελιξία στους συμμετέχοντες στην αγορά φυσικού αερίου οι οποίοι δραστηριοποιούνται και στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του ν. 4425/2016, όπως ισχύει.

παρακαλούμε για τις απόψεις των συμμετεχόντων επί της πρότασης της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ενδεικτικών εναλλακτικών σχεδιασμών, όπως: i) Αλλαγή χρονοπρογραμματισμού της πρώτης Τοπικής Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας (LIDA) της ΕΧΕ ώστε αυτή να εκτελείται στις 16:00 EET (D-1) και τα αποτελέσματα αυτής να δημοσιεύονται το αργότερο έως τις 16:20 EET (D-1) και ii) Αλλαγή χρονοπρογραμματισμού της πρώτης ΔΕΠ ώστε να εκτελείται από τις 16:45 έως τις 17:30 EET (D-1).

Λήξη της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου στις 12:00 μ.μ.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.