Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο: Ψηφίζει υπέρ της λήψης χρηματοδότησης ορισμένων έργων φυσικού αερίου από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο: Ψηφίζει υπέρ της λήψης χρηματοδότησης ορισμένων έργων φυσικού αερίου από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης
Τετάρτη, 16/09/2020 - 16:04

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Τρίτη τη στήριξη ορισμένων έργων φυσικού αερίου από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινώντας σκληρές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν ήδη συμφωνήσει να αποκλείσουν το συγκεκριμένο καύσιμο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εκκινήσει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης χρησιμοποιώντας κεφάλαιο από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να βοηθήσει τις περιοχές που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα να στραφούν σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Η συγκεκριμένει χρηματοδότηση στοχεύει να ωθήσει τα κράτη μέλη προς τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050 και έναν νέο, πιο απαιτητικό στόχο που αφορά τη μείωση των εκπομπών μέχρι το 2030, τον οποίο θα προτείνει η Επιτροπή μέσα στην εβδομάδα.

Ωστόσο, οι κανόνες για να αποφασιστεί ποιος θα χρηματοδοτηθεί θα πρέπει να οριστικοποιηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις.

Το κοινοβούλιο θα εγκρίνει επισήμως τη θέση του με μια άλλη ψηφοφορία την Τετάρτη μετά την ψηφοφορία για την υποστήριξη τροπολογίας που θα επιτρέπει σε ορισμένα έργα φυσικού αερίου να λαμβάνουν χρηματοδότηση.

Η συγκεκριμένη στάση έρχεται σε αντίθεση με εκείνη της Επιτροπής και των εθνικών κυβερνήσεων, οι οποίες πρέπει να εγκρίνουν τους τελικούς κανόνες για το Ταμείο.

Το αέριο εκπέμπει περίπου 50% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τον άνθρακα όταν αυτός καίγεται σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αλλά συνδέεται επίσης με διαρροές μεθανίου, ένα ισχυρό αέριο υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αυτοί οι διαχωρισμοί υπογραμμίζουν το δύσκολο έργο που αντιμετωπίζει η ΕΕ, η οποία, έχοντας δεσμευτεί στη φιλόδοξη δράση για το κλίμα, θα πρέπει να συμφωνήσει για το πως θα γίνει αυτό πράξη σε όλα τα κράτη μέλη.

Πηγή: Reuters