Δανία: Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια κάλυψαν το 50% της ενεργειακής ζήτησης

Δανία: Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια κάλυψαν το 50% της ενεργειακής ζήτησης
Τετάρτη, 16/09/2020 - 15:33

Η αιολική και ηλιακή ενέργειας κάλυψε έως και το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Δανίας κατά τη διάρκεια του 2019, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε ο Διαχειριστής Δικτύου, Energinet.

Μάλιστα, η Energinet δήλωσε ότι η Δανία πιθανόν να επιτύχει τον στόχο της για τουλάχιστον 50% αιολικής ενέργειας συνδεδεμένης στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μέχρι το τέλος του 2020.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energinet για την ευθύνη του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, Soren Dupont Kristensen, δήλωσε ότι την τελευταία δεκαετία, έχουν γίνει τεράστια βήματα στην πράσινη μετάβαση. Από εκεί που η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αποτελούσαν το 20% της παραγωγής ενέργειας, σήμερα ξεπερνούν το 50%. Ταυτόχρονα, η ασφάλεια εφοδιασμού είναι πολύ υψηλή.

Μέχρι το 2030 ολόκληρο το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Δανίας θα μεταβεί σε 100% ανανεώσιμη τροφοδοσία, ενώ παράλληλα η χώρα στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 70%.

Η Energinet δήλωσε ότι αυτό απαιτεί «εκτεταμένη σύζευξη τομέων». Για παράδειγμα, στον τομέα των μεταφορών, οι ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας αντικαθιστούν τους λέβητες λαδιού και τους λέβητες αερίου.

Τέλος, ο Kristensen πρόσθεσε: «Σε μόλις 10 χρόνια θα έχουμε ένα 100% πράσινο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με σημαντικούς προμηθευτές αιολικής και ηλιακής ενέργειας»