Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανάγκη για μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών μέχρι το 2030

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανάγκη για μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών μέχρι το 2030
Τετάρτη, 16/09/2020 - 16:49

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ένωση θα πρέπει να δεσμευτεί για μεγαλύτερες μειώσεις εκπομπών μέσα στην επόμενη δεκαετία και να χρησιμοποιήσει πράσινα ομόλογα για να χρηματοδοτήσει τους κλιματικούς της στόχους.

Με τις πυρκαγιές, την ξηρασία και το λιώσιμο των πάγων να προκαλούν όλεθρο σε όλο τον κόσμο, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η φιλόδοξη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να δημιουργήσει εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας, βοηθώντας την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία του κορωνοϊού.

Επιπλέον, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέση ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, έναντι των επιπέδων του 1990.

Ο τρέχων στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών μέχρι το 2030 είναι κατά 40%.

Η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η με την αναβάθμισή του η ΕΕ θα μπει σε «σταθερά σε καλό δρόμο» για την επίτευξη του σχεδίου της για μηδενικές εκπομπές έως το 2050

Επιπλέον η ανάλυση της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η μείωση των εκπομπών κατά 55% είναι οικονομικά εφικτή.

Ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε ότι η πρόταση θα διαιρέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, που πρέπει να εγκρίνουν τον νομικά δεσμευτικό στόχο, για τον οποίο διαφωνούν σχετικά με το πόσο φιλόδοξος θα έπρεπε να είναι.

«Αναγνωρίζω ότι αυτή η αύξηση από το 40% στο 55% είναι πάρα πολύ μεγάλη για ορισμένους, ενώ για άλλους όχι αρκετή», είπε σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο συγκεκριμένος στόχος θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις στις μεταφορές, τη βαριά βιομηχανία και την ενέργεια - όπου οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν επίσης ένα υψηλότερο κόστος άνθρακα στο πλαίσιο των σχεδίων της ΕΕ για την αναμόρφωση της αγοράς άνθρακα.

Η Πρόεδρος ανέφερε ότι το 30% του πακέτου επιχορηγήσεων για την ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο η ΕΕ θα δανειστεί ως σύνολο, πρέπει να αντληθεί μέσω πράσινων ομολόγων.

Εν τω μεταξύ, το 37% αυτού του πακέτου θα πρέπει να διατεθεί για έργα που βοηθούν τις βιομηχανίες να απαλλαγούν από τον άνθρακα – αντικαθιστώντας τον με υδρογόνο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα της βιομηχανίας ή εγκαθιστώντας σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η ΕΕ πιέζεται να συμφωνήσει με τον νέο κλιματικό στόχο φέτος, για να εκπληρώσει την προθεσμία έτσι ώστε τα κράτη μέλη να κάνουν νέες δεσμεύσεις σύμφωνες με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015για την κλιματική αλλαγή. Μέχρι στιγμής, καμία χώρα με μεγάλες εκπομπές δεν το έχει κάνει.

Πηγή: Reuters