IEA: Εκτιμά επιβράδυνση στη ζήτηση πετρελαίου για το 2ο εξάμηνο του 2020

IEA: Εκτιμά επιβράδυνση στη ζήτηση πετρελαίου για το 2ο εξάμηνο του 2020
Τρίτη, 15/09/2020 - 15:03

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσε την Τρίτη τις προβλέψεις του για τη ζήτηση πετρελαίου μέσα στο 2020, επικαλούμενος τον αργό ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία.

Πιο συγκεκριμένα, ο IEA μείωσε τις προβλέψεις του για το 2020 κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως, στα 91,7 εκατομμύρια, στη δεύτερη υποβάθμιση που κάνει μέσα στο έτος.

Στη μηνιαία έκθεσή του αναφέρει ότι η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί σημαντικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, με τα περισσότερα από τα εύκολα κέρδη να έχουν ήδη επιτευχθεί. Μάλιστα θα χρειαστούν μήνες για να αντιστραφεί πλήρως η οικονομική επιβράδυνση και επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα ότι ένα δεύτερο κύμα του ιού να μειώσει την κινητικότητα για άλλη μια φορά.

Η νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε πολλές χώρες και τα μέτρα περιορισμού που επιβάλλονται, η συνεχιζόμενη εξ αποστάσεως εργασία και ο αδύναμος τομέας των αερομεταφορών, συνεχίζουν να πλήττουν τη ζήτηση, ανέφερε ο IEA.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και οι υποβαθμισμένες προοπτικές ζήτησης σημαίνουν επίσης μια βραδύτερη αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown.

Ο IEA προβλέπει ότι η μείωση των αποθεμάτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα κυμανθεί περίπου σε 3,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σχεδόν ένα εκατομμύριο λιγότερο από τις προβλέψεις του περασμένου μήνα, με τα επίπεδα αποθήκευσης του Ιουλίου στις ανεπτυγμένες χώρες να φτάνουν και πάλι σε επίπεδα ρεκόρ.

Με πληροφορίες από: Reuters